Българската финтех компания phyre отваря офис и в Румъния, съобщиха от там. Стартъпът предлага услуга за разплащане с мобилния телефон и безплатна трансакция на средства от един потребител на друг чрез приложение. phyre вече има 25 000 активни потребители в България.

Компанията е решила да разшири дейността си и в Румъния заради сходността на двата пазара. Все повече румънци плащат с дебитни или кредитни карти, като през първото тримесечие на 2018-та година картовите разплащания са нараснали с 33% спрямо същия период на 2017-та година, сочи румънската Ziarul Financiar (zf.ro).

В същото време в няма установен лидер на пазара на мобилни плащания и дигитални портфейли, а, подобно на България, Apple Pay и Android Pay все още не функционират.

Българският мобилен портфейл phyre с нови функционалности и версия за iPhone

Българският мобилен портфейл phyre с нови функционалности и версия за iPhone

Той позволява разплащане чрез мобилния телефон и изпращане на пари между потребители

"Нагласата и поведението на пазара в Румъния са сходни до този в България, с разликата, че тамошният е двойно по-голям. Имайки предвид и факта, че двете страни спазват еднакви регулаторни мерки, наложени от страна на ЕС, логично беше да се насочим на север", Константин Джелебов, CEO на phyre.

Компанията е сключила партньорство с най-големия търговец на техника в Румъния - Altex. Компанията има над 100 физически обекта в страната, над 4 000 служители и стотици хиляди клиенти месечно. Освен технологични продукти, веригата предлага все по-широка гама стоки - от козметика до автомобилни гуми.