Въпреки очакванията за спад в продажбите на комбайни през 2017 г. данните на Министерството на земеделието и храните за първото полугодие показват, че търговията върви със същите темпове като миналата година.

От началото на годината до края на юни в страната са регистрирани 92 нови комбайна. В същото време данните за седемте месеца на миналата година - до 31 юли, показват, че новорегистрираните машини за прибиране на зърно са били 93.

Фермерите и миналата, и тази година, не разчитаха особено на селската програма, затова инвестициите в техника са извършени изцяло от земеделските производители. На фона на сриващите се цени на зърното този фактор е обнадеждаващ, тъй като показва желанието на българския фермер да обновява машинния си парк, коментира sinor.bg.

Обикновено продажбите на комбайни се извършват преди жътвата и понеже данните за юли тепърва се очакват, то по всяка вероятност и тази година търговският баланс на дистрибуторите ще бъде аналогичен на този от 2016-а, когато за цялата година регистрираните нови комбайни достигнаха 115.

Търговията с трактори показва почти същата картина като при комбайните. Докато за цялата 2016 година са регистрирани 1 222 машини, то за полугодието на 2017 г. техният брой е 605.

Търсенето на телескопични и челни товарачи също се движи с миналогодишни темпове. През това полугодие са регистрирани 90 телескопични машини и 48 челни товарачи. През цялата 2016 година новозакупените телескопични товарачи са били 197, а челните - 109.