Трудностите пред изграждането на първия европейски завод на Tesla в Германия са във фокуса на медиите в страната през последните седмици. Междувременно в сянка остава един друг мегапроект, който вече е в ход и отново е свързан с бъдещето на автомобилната индустрия - електрическите модели.

В покрайнините на град Арнщат, намиращ се в централната част на Германия, предстои да се появи най-големият завод за производството на батерии за електромобили на Стария континент. А инвеститор в проекта е китайската Contemporary Amperex Technology (CATL).

Цялата база трябва да бъде разположена на площ, равняваща се на около 100 футболни игрища на мястото на някогашната най-голяма соларна електроцентрала на континента. Инвестицията от 2 милиарда долара е само едно от вложенията в заводи за батерии, които се строят в Германия в момента.

Всички тези проекти трябва да донесат спокойствие на европейската автомобилна индустрия, която е изправена пред важна революция - преминаването от конвенционални към електромобили. Продажбите на такива коли на Стария континент предстои да се увеличат до 7,7 милиона през 2030 година при ниво от едва половин милион към 2019 година, сочат данни на BloombergNEF.

Батериите за тези коли ще идват основно от азиатски доставчици като CATL, ако европейските компании не насочат повече инвестиции в тази посока и не създадат местни вериги за доставки. Мащабната инвестиция на компанията в Германия среща и своите критици, които се опасяват от сериозна зависимост от китайските производители.

"Ако допуснем Китай да отговаря за батериите, тогава ще изгубим един от ключовите компоненти за електрическите коли", казва зам.-министърът на икономиката на Германия Томас Барайс. "Не съм сигурен, че това е най-добрият избор за автомобилната индустрия", допълва той.

Засега Европа има само малки игначи на пазара на батерии. По-голямата част от тези, използвани в европейските електромобили, идват от Китай, Корея и Япония, които отговарят за над 80% от производството на такива в света. От Брюксел правят стъпки за промяната на тази ситуация.

През декември Европейската комисия (ЕК) одобри 3,2 милиарда евро подкрепа за проекти в тази посока на BASF, BMW и Fortum. Целта е финансирането да стимулира по-сериозни инвестиции в заводи за батерии не само на тези, но и на други европейски компании.

Засега обаче усилията все още не са достатъчни. "Европейските производители започват да губят почва под краката си", смята анализаторът на автомобилната индустрия в Roskill Хосе Лазуен. "Азиатските производители започнаха да заемат позиции в Европа преди 2-3 години, защото знаеха, че местните производители ще се нуждаят от техните батерии", казва още той.

"Сега ситуацията се отнася до това да останем в играта и да играем важна роля в една ключова технология", посочва от своя страна Барайс.