Френският автомобилостроителен концерн Renault възнамерява да повиши доходността си, като раздели бизнеса си, на производство на електромобили и на автомобили с двигатели с вътрешно горене. От Renault съобщават, че се планира създаването на отделна компания, наречена Ampere, която ще се специализира в производството на електромобили и разработването на софтуер за тях, пише Investing.com.

Планира се акциите на автомобилостроителя да бъдат пуснати на фондовата борса през втората половина на следващата година, в зависимост от пазарните условия. В същото време, Renault възнамерява да запази контролния пакет акции в Ampere.

Чрез преструктуриране на операциите си, Renault цели да постигне по-висока оперативна печалба през следващите години. Компанията се стреми към рентабилност от над 8% през 2025 г., и над 10% - през 2030 година. Преди, целевото ниво за 2025 г. беше поне 5% рентабилност. Автомобилостроителят потвърди и прогнозата си за рентабилност за текущата година - над 5%.

Освен това, Renault обяви подписването на споразумение с китайската Zhejiang Geely Holding Group Co. за създаването на съвместно предприятие, което ще произвежда хибридни силови агрегати и силови агрегати с двигатели с вътрешно горене. Двете компании ще притежават по 50% от съвместното предприятие. Планира в следващите години създаването на 17 завода и 5 изследователски центъра с общо около 19 хиляди работници и служители. Очакванията са да се произвеждат и доставят продукти за компании като Dacia, Volvo Cars, Nissan и Mitsubishi.

След напускането на Русия продажбите на Renault се сринаха с 30%

След напускането на Русия продажбите на Renault се сринаха с 30%

Това е една от първите западни автомобилни компании, които разкриват размера на финансовите загуби след оттеглянето си от руския пазар