Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) иска да придобие газови активи в САЩ и е готова да похарчи за това "милиарди долари". Това казва пред агенция Reuters генералният директор на компанията компании Амин Насер.

"Ние сме заинтересовани от допълнителни инвестиции в САЩ. Международният екип на Aramco е получил открита платформа за изучаване на търговията с природен газ по цялата верига на доставките. На екипа са предоставени значителни финансови ресурси - за милиарди долари", заяви Насер на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Инвестициите в газовия и нефтохимическия сектор на САЩ станаха "много рентабилни" заради голямата достъпност на необходимите етанови ресурси (етан - химично съединение, представител на наситените въглеводороди, бел. ред.), посочи Насер в Давос.

Ще бъдем един от основните световни играчи в областта на газа, допълва той.

На Saudi Aramco вече принадлежи най-големият нефтопреработвателен завод в САЩ - Motiva. 

"Ние се договорихме за допълнителни инвестиции в химическия комплекс Motiva в размер на 10 милиарда долара, съобщи Насер.

Въпреки конфликта: Саудитска Арабия и САЩ подписаха сделки за десетки милиарди долари

Въпреки конфликта: Саудитска Арабия и САЩ подписаха сделки за десетки милиарди долари

Основната част от тях са свързани с енергийния сектор

Припомняме, през ноември шефът на Saudi Aramco посочи, че компанията има намерение да увеличи обема на производството на природен газ и да го изнася. За тази цел, по неговите думи, са необходими инвестиции в размер на $150 милиарда в течение на следващото десетилетие.

Aramco планира да увеличи добива на газ от 14 млрд. кубични фута до 23 млрд. куб. фута (0,65 млрд. куб. м) на денонощие, отбеляза тогава Насер. Според него нетрадиционните газови ресурси ще играят важна роля в развитието на химическия отрасъл на Саудитска Арабия.