Саудитска Арабия е привлякла над $9 милиарда инвестиции в технологии на бъдещето само за последните няколко месеца, включително от американските технологични гиганти Microsoft и Oracle, съобщава Reuters.Двете компании вече изграждат облачна инфраструктура в страната.

Microsoft ще инвестира $2.1 милиарда в глобален облак, а Oracle е поела ангажимент за $1.5 милиарда за изграждане на нов облачен регион в Рияд.

Инвестициите ще засилят позицията на кралство Саудитска Арабия като най-големия цифров пазар в Близкия изток и Северна Африка",коментират международни експерти, въпреки властите все още не дават големи подробности относно сроковете за изграждане на новата инфраструктура.

Огромна кравеферма и карго летище - инвестиционният интерес на Саудитска Арабия у нас

Огромна кравеферма и карго летище - инвестиционният интерес на Саудитска Арабия у нас

Подготвя се общ проект с държавното предприятие "Ел Би Булгарикум", а готовата продукция от мляко ще е приоритетно за износ

Администрацията в кралството отдавна оказва натиск върху международните компании да инвестират в страната и да преместят регионалните си централи в Рияд, ако искат да се възползват от държавни поръчки.

Вътрешни инвестиции също не липсват. От Tonomus, дъщерно дружество на ръководения от престолонаследника проект NEOM, който е на стойност $500 милиона, обявиха, че за 2022 година са инвестирали $1 милиард в изкуствен интелект, включително за използването на технологията в платформа за метавселена.

Саудитска Арабия влага стотици милиарди долари в икономически план, известен като "Визия 2030", ръководен от престолонаследника Мохамед бин Салман. Една от ключовите цели на този план са именно преките чуждестранни инвестиции, а основната идея е да диверсифицира икономиката на страната от петрола.

Саудитска Арабия иска да се превърне в глобален финтех център и бързо привлече $400 милиона за целта

Тази страна иска да се превърне в глобален финтех център и бързо привлече $400 милиона за целта

Предстои и пускането на три нови дигитални банки