Стремежът на Саудитска Арабия да се превърне в световен финтех център набира все по-голяма скорост, като броят на стартиращите фирми за финансови технологии в Кралството нарасна със 79% през последните дванадесет месеца. Освен това, страната привлече и $400 милиона финансиране, съобщава Finextra, цитирайки данните от годишния доклад на Fintech Saudi. Това е инициатива, стартирана от Саудитската централна банка (SAMA) в партньорство с Органа за капиталови пазари (CMA) за проследяване и подкрепа на развитието на местната финтех екосистема.

Докладът подчертава, че през последната година е имало ръст в почти всички финтех области и по-специално в инфраструктурните дейности, докато Кралството се подготвя за отворено банкиране.

 Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Пандемията не само не забави, но и ускори растежа на родните стартъпи

Fintech Saudi изигра централна роля в подкрепа на зараждащата се индустрия чрез стартирането на споделено пространство за съвместна работа, което се превърна в дом на финтех дейността в Кралсалството и доведе до успешното завършване на първата ускорителна програма за подкрепа на стартиращи фирми с регулаторни приложения .

Докладът предвижда по-нататъшен растеж през следващата година, който трябва да дойде с пускането на три нови дигитални банки и чрез отворената банкова рамка на Кралството, определяща законодателство, регулаторни насоки и технически стандарти.

Рекорд: България изнася за Саудитска Арабия стоки за над $230 милиона

Рекорд: България изнася за Саудитска Арабия стоки за над $230 милиона

Страната ни може да стане логистичен център за една от най-големите саудитски компании в химическата индустрия

Саудитска Арабия зси поставя за цел да увеличи приноса на финтех сектора към брутния вътрешен продукт до $3,46 милиарда до 2030 година. Това ще бъде постигнато чрез увеличаване на броя на финтех компаниите, работещи в кралство до 230 до 2025-а и до 525 до 2030 година. Освен това, страната иска да увеличи дела на безналичните плащания до 70% до 2025 година.

"През 2021 и 2022 година видяхме развитието на зряла финтех индустрия в Кралството," коментира Незар Алхайдар, който е директор на Fintech Saudi.

Тази година определено беше важна година за развитието на финтех индустрията в Кралството и със стартирането на на Стратегията за финтех, която наистина може да превърне Саудитска Арабия в глобален финтех център. В страната вече има 147 финтех компании.

И Саудитска Арабия влиза в играта с електромобили

И Саудитска Арабия влиза в играта с електромобили

Престолонаследникът обяви старта на първата марка за електромобили в страната Ceer