Дори пандемията не може да спре растежа на българските стартиращи компании в областта на финансовите технологии, а дори напротив: приходите и служителите им се увеличават, показва докладът на Българската финтех асоциация.

Все повече и по-разнообразни

През последните 12 години финтех индустрията в България успява да се разраства със завидни темпове, като броят на компаниите расте с около 36 процента, сочи анализът. Пандемията не засяга отрицателно растежа, а всъщност го забързва: през 2020 г. са създадени нови 18 финтех компании в България, а до ноември 2021 г. още четири, с което общият им брой достига 135.

Не по-различна е ситуацията при общите приходи. През последните шест години средният годишен ръст на приходите е 21 процента, като през 2020 г. достига невиждан рекорд от 1,4 млрд. лв. — над два пъти повече спрямо 2015 г. Оперативните приходи също растат със завиден темп и достигат 1,063 млрд. лв. през миналата година. "Тези числа показват, че индустрията не само е устойчива на световните здравна и икономическа кризи, но и могат да се смятат за печеливши от мерките за социална дистанция", коментират от Българската финтех асоциация.

Най-голям дял от приходите (66 процента през 2020 г.) са в областта на дигиталните плащания. В този сектор са заети 44 финтех компании в България — сред които чуждестранните Paysafe, Visa, Mastercard и българските Paysera Bulgaria, Borica, DatecsPay и други.

Именно родната Datecs застава начело по общи приходи сред финтех компаниите през 2020 г., следвана от Paysafe, myPOS, Easy Payment Services и Experian. Три от петте са български, а групата като цяло държи 48 процента от общите приходи във финтех сектора.

Сред петте най-динамични са FXCM Support, CashWave, Treasury Intelligence Group, The Burgiss Group и Think Capital Services, които бележат среден ръст на оперативните приходи през последните три години от 29 процента.

Общо, 67 процента от финтех компаниите у нас са категоризирани като микропредприятия. 115 от компаниите са в София, а останалите 20 са най-вече във Варна и Пловдив.

Двойни заплати

Разходите на финтех компаниите растат заедно с приходите. Средният темп на растеж е 24 процента до 1,2 млрд. лв. през 2020 г. През миналата година се отчита по-значителен ръст на разходите — с 11 процента спрямо отчетените през 2019 г. 3 процента. "Тенденцията отразява експанзията на финтех сектора въпреки пандемията. Можем да спекулираме, че този пик може да се дължи и на разходи, свързани с мерките за социална дистанция", се коментира в доклада.

Заедно с бързия темп на растеж на индустрията растат и разходите за персонал. През 2020 г. те са 3,5 пъти по-високи спрямо 2015 г. Но повишението не се дължи само на увеличения брой на служителите: анализът показва ясно, че разходите растат по-бързо от заетите, което подсказва, че заплатите се повишават.

Според проучването на БФА средната брутна месечна заплата във финтех сектора е 3 815 лв., или 2,5 пъти над средната за България.

Възможността за по-високи заплати се дължи и на високите приходи на служител, които достигат пик от 138,2 хил. лв. през 2018 г. и 122,7 хил. лв. през 2020 г.

Неспирно търсене на нови таланти

През последните шест години броят на заетите расте с по 14 процента годишно, сочи анализът, като към края на 2020 г. 8 665 души работят във финтех сектора. През 2020 г. темпът на ръст се забавя значително — от 11 процента през предходната година до 5 процента.

Не е изненада, че най-търсените кадри за софтуените инженери. Компаниите търсят още и проджект мениджъри, продуктови инженери, QA тестери и учени по данните.

Компания за почти 1 млрд. лв.: Българската Payhawk получи 149 млн. лв. финансиране

Компания за почти 1 млрд. лв.: Българската Payhawk получи 149 млн. лв. финансиране

Оценката ѝ набъбна 7-кратно от април до ноември