Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обяви старта на първата марка за електромобили в страната. Това ще е Ceer, която е съвместно предприятие между Саудитския публичен инвестиционен фонд (PIF) и Hon Hai Precision (Foxconn). Очаква се да добави 8 милиарда долара към БВП на страната до 2034 г. и да донесе 150 милиона долара преки чуждестранни инвестиции, предават местни медии, цитирани от Oilprice.

Ceer ще проектира, произвежда и продава различни модели електромобили за местния пазар, както и за региона на MENA (около Близкия изток и Северна Африка). Гамата му ще включва и SUV. Превозните средства ще бъдат изцяло проектирани и произведени в Саудитска Арабия. Автомобилите ще бъдат налични от 2025 г.

Foxconn е един от най-големите производители на електроника в света с приходи от 215 милиарда долара миналата година. PIF е държавният фонд на Саудитска Арабия и е един от най-големите държавни фондове в света.

В края на октомври PIF обяви планове да инвестира 24 милиарда долара в страни от Близкия изток и Северна Африка, сред които Бахрейн, Оман, Йордания, Ирак и Судан в областта на инфраструктурата, здравеопазването, недвижимите имоти и телекомуникациите.