На територията на община "Тунджа" започна изграждането на хибриден ВЕИ проект. Тази най-мащабна не само у нас, но и на Балканския полуостров инвестиция, ще се реализира на територията на община "Тунджа" върху закупени от държавата имоти в района на бившето летище Тенево, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

"Тенево Солар" е хибриден проект от три основни части - първата е фотоволтаичната централа от 237 мегавата инсталирана мощност, втората е съоръжение за съхранение на енергия с 250 мегавата присъединена мощност и 500 мегават часа капацитет на съхранение на енергия. Третата е вятърен парк с общ капацитет 250 мегавата. Всички тези съоръжения ще работят като един общ комплекс за генериране на чиста енергия и са първият проект от такъв мащаб у нас и огромна стъпка в реалната енергийна трансформация.

Всички тези съоръжения в крайната фаза на проекта ще работят като един общ комплекс за генериране на чиста енергия и са първия мащабен проект в региона.

Първа копка на хибридния ВЕИ парк край Ямбол

Източник: Фейсбук профил на Георги Георгиев

Първа копка на хибридния ВЕИ парк край Ямбол

Инвеститорите представиха проекта, който е стартирал преди 2 години, а преди ден се състоя и първата копка.

"За проект от такъв мащаб - 237 мегавата инсталирана мощност, това е изключително постижение", коментира Константин Ненов, член на съвета на директорите на "Тенево Солар" и представител на българския инвеститор - дъщерната компания на австрийската Renalfa, цитиран от регионалния сайт Yambol Press.

Фотоволтаичната централа трябва да е напълно завършена в началото на 2025 г., другите два етапа ще се реализират в следващите 5 години.

Чешка компания строи най-големия соларен парк на мястото на бившето летище Силистра

Бившето летище на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Капацитетът на производство на енергия ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия в България

"Горди сме, че ще създадем нов тип заетост, нов тип работни места в региона, ще стартираме с Техническата гимназия "Иван Райнов" съвместни инициативи", коментира още Константин Нинов. Той сподели, че изключително професионалното отношение, което са срещнали в Община "Тунджа", спазването на сроковете, третирането по абсолютно прозрачен и равнопоставен начин на всички участници в процеса, е било един от основните фактори да разширят проекта спрямо първоначалната идея. "Това винаги има огромно значение за инвеститорите, а в нашия случай ние сме група инвеститори, които имат много голям международен опит", допълни още той.

Кметът на Община "Тунджа" Георги Георгиев припомни, че инвестицията се реализира върху закупени от държавата 2300 дка и изрази надежда, че с реализацията на този проект за цялата местна общност в община "Тунджа" и за региона ще произтекат значителни ползи. В процеса на строителството, което ще продължи години, ще се включват активно местни фирми, а след изграждането на мощностите, предстои специализираната работа на екип от специалисти, които ще произвеждат тази зелена енергия.