Японският автомобилен производител Toyota ще инвестира $500 милиона в Uber, предава BBC. Компанията разширява и съвместното си партньорство за автономни автомобили, което ще включва "масово производство" на коли без шофьор, които ще бъдат ползвани от услугата за споделени пътувания.

Сделката оценява Uber на $72 милиарда, въпреки растящите загуби на компанията.

Новите автомобили ще бъдат базирани на миниван модела Toyota Sienna, а първите проби ще се осъществят през 2021 година.

Шигеки Томояма, изпълнителен вицепрезидент на Toyota Motor Corporation, заяви, че споразумението маркира важен момент в трансформацията на компанията от автомобилен производител към доставчик на мобилност.

Uber загуби $891 милиона за три месеца

Uber загуби $891 милиона за три месеца

Ръстът на приходите се забавя

Uber забави развитието на автономната технология след фаталната катастрофа край Темпе, Аризона през март, който автономен SUV на компанията уби пешеходец, пресичащ неправилно през нощта. Оттогава компанията премахна автономните си автомобили от пътя.

В понеделник Uber заяви, че ще се концентрира повече върху бизнеса с електрически скутери и велосипеди и по-малко върху автомобилите - въпреки че това може да удари печалбата.

Приходите на компанията от основния ѝ бизнес растат, но инвестициите в нови области като споделяне на велосипеди и доставка на храна повишават загубите.

Uber залага на бизнеса с колела под наем вместо автомобили

Uber залага на бизнеса с колела под наем вместо автомобили

Услугата Jump на компанията скоро ще стане достъпна в Европа