Турският собственик на българските болници "Токуда" и "Сити Клиник" - "Аджъбадем", ще разшири бизнеса си у нас с инвестиция от 15 милиона евро. Средствата ще бъдат отпуснати на групата от Международната финансова корпорация (IFC), която е част от Световната банка.

От компанията посочват, че финансирането ще бъде насочено към добавяне на нови медицински услуги в портфолиото й у нас.

През миналата година "Аджъбадем" реализира две от петте най-големи инвестиции в България. Компанията придоби "Токуда" и "Сити Клиник" за съответно 73,8 и 39 милиона долара.

След двете сделки турската корпорация се превърна в най-голямата верига лечебни заведения в България.

Турският холдинг "Аджъбадем" купува болниците "Токуда" и "Сити клиник"

Официално: Турски холдинг купува болниците "Токуда" и "Сити клиник"

Новият собственик ще смени имената им

"С инвестицията си в България и региона целим медицинските услуги и здравните грижи в частния сектор да се усъвършенстват и да станат по-достъпни, така че българският пациент да получава още по-добро качество", коментира председателят на борда на директорите Мехмет Али Айдълар по отношение на отпуснатия заем.

Под бранда на "Аджъбадем Сити Клиник" са "Токуда" с 560 легла, Сърдечно-съдовия и Онкологичен център на "Сити Клиник" с общо 164 легла, Кардиохирургична болница в Бургас с 31 легла и Медицински център във Варна.

С вложението от 15 милиона евро компанията ще търси възможности за засилване на технологичното и клиничното си превъзходство на пазара на здравни услуги в страната.

Здравната група на "Аджъбадем" е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 година. Разполага с 22 многопрофилни болници в южната ни съседка, както и в Македония, Ирак и Холандия. Тя управлява още 19 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности. За групата работят повече от 22 500 души, сред които 3500 са лекари.

5-те най-големи сделки у нас за 2016-а, които се изчисляват на $900 милиона

5-те най-големи сделки у нас за 2016-а, които се изчисляват на $900 милиона

При четири от тях купувачите са чуждестранни инвеститори