Berkshire Hathaway е продала обикновените акции на петролната компания Occidental Petroleum, сочат данните Комисията по ценните книжа и фондовите борси, предаде Oilprice. Делът на фонда, управляван от Уорън Бъфет, възлизаше на 10 млрд. долара, а ценните книги бяха закупени, за да подпомогнат придобиването на Anadarko.

Освен самите пари, отпуснати на Occidental, Berkshire стана собственост и на още повече акции от компанията при последния рунд на изплащане на дивиденти, защото тя не притежаваше пари в брой, с които да се разплати с инвеститорите си.

Ходът на Бъфет не е изненадващ, след като Occidental се превърна в една от най-слабо представящите се компании в петролния сектор, получил сериозен удар в резултат от настоящата криза. Тя регистрира загуба от 8,4 млрд. долара през второто тримесечие, а дълговете ѝ са на стойност 40 млрд. долара, по-голямата част от които бяха формирани през миналата година.

Компанията на Бъфет увеличи тримесечната печалба с 87%

Компанията на Бъфет увеличи тримесечната печалба с 87%

Berkshire Hathaway претърпя рекордна загуба от $49,7 милиарда през първото тримесечие

Акциите ѝ, част от индекса S&P 500, се сринаха с почти 65% от началото на годината, а продажбата на дела на Berkshire вероятно ще увеличат допълнително понижаването. Същевременно компанията трябва да обслужи огромна част от задълженията си в рамките на следващата година и половина.

За да си набави ликвидни средства, тя опита да продаде всички свои дейности на Total, което трябваше да донесе на Occidental почти 9 млрд. долара, но в крайна сметка сделката между двете компании обхвана само активите ѝ в Мозамбик и Южна Африка.