Виетнамският автомобилен производител VinFast и правителството на американския щат Северна Каролина обявиха подписване на меморандума за разбирателство за създаването на първия завод за производство на VinFast в Северна Америка. Компанията възнамерява да вложи до 2 милиарда долара във първата фаза на проекта, създавайки над 7 хиляди работни места.

Подразделението на най-големия конгломерат във Виетнам Vingroup заяви, че планира да инвестира 4 милиарда долара в първия си заводски комплекс в САЩ. Строителството трябва да започне тази година, след като компанията получи необходимите разрешителни и се очаква да бъде завършено до юли 2024 г. Първоначалният капацитет на завода ще бъде 150 000 единици годишно.

Виетнамски електромобили атакуват пазара в Америка и Европа

Виетнамски електромобили атакуват пазара в Америка и Европа

Два модела екологични автомобила пуска през 2022 г. компанията VinFast

"Чрез разполагането на производствена база точно на американския пазар, VinFast е в състояние да стабилизира цените и да намали времето за доставка на продуктите, правейки нашите електрически превозни средства по-достъпни за клиентите", каза Нгуен Тхи Тху Туй, заместник-председател на Vingroup и главен изпълнителен директор на VinFast Global.

VinFast започна да приема предварителни поръчки по целия свят за два електрически SUV с цел доставките да започнат през четвъртото тримесечие. Президентът Байдън каза, че инвестицията на VinFast, която ще създаде повече от 7000 работни места, е "последният пример за неговата икономическа стратегия в действие".

Това ще бъде първият автомобилен завод в Северна Каролина и най-голямото събитие за икономическо развитие в историята на щата, каза губернаторът в изявление.

Превозните средства, които ще се произвеждат на обекта, включват VinFast VF 9, 7-местен изцяло електрически спортен автомобил (SUV) и VinFast VF 8, 5-местен, изцяло електрически средноразмерен SUV.

VinFast заяви, че цените за неговия спортен автомобил VF8 започват от 41 000 долара в САЩ. За сравнение, всъдеходът на Tesla се продава за около 63 000 долара. VinFast планира да продаде 42 000 електрически превозни средства по целия свят тази година.

Снимка 340167

Източник: Pininfarina

VinFast залага основно на американския пазар, където се надява да се конкурира с утвърдените автомобилни производители и стартиращи компании с достъпни електрически SUV и модел за лизинг на батерии.

VinFast, основана през 2017 г., се превръща в световен производител на първокласни автомобили. Със седалище в Ханой, компанията има модерно съоръжение за производство на автомобили в Хайфон, Виетнам, което ще има капацитет да произвежда 950 000 превозни средства годишно до 2026 г.

В последно време VinFast развива глобални операции в САЩ, Канада, Германия, Франция и Холандия. В момента компанията предоставя гама от EV продукти в родния си Виетнам, включително електроскутери, електрически автобуси и електрически автомобили, система за зарядни станции и решения за зелена енергия.