Volvo Cars и производителят на батерии Northvolt ще открият съвместно предприятие за изследване и развитие на батерии в Швеция в обща инвестиция от $3,3 милиарда,  съобщи автомобилният производител.

През юни шведските компании обявиха планове за съвместно предприятие за разработване на батерии за електрически автомобили, включително създаване на гигафабрика за производство и Център за научноизследователска и развойна дейност.

Volvo отбелязва ръст на приходите от £2 милиарда и продава все повече електромобили

Volvo отбелязва ръст на приходите от £2 милиарда и продава все повече електромобили

Шведската компания подобрява приходите си, но спад в производството удря продажбите

От Volvo обявиха, че двете компании вече са подписали обвързващо споразумение за начинанието. Центърът за научноизследователска и развойна дейност, разположен в Гьотеборг, ще започне работа още следващата година.

"Партньорството ни с Northvolt гарантира доставката на висококачествени, устойчиви батерии за следващото поколение чисто електрически Volvo," заяви главният изпълнителен директор на автомобилната компания Хакан Самуелсон.

Volvo Cars, която е мажоритарна собственост на китайската Geely Holding, има за цел да продаде 50% чисти електрически автомобили до средата на това десетилетие и изцяло електрически автомобили до 2030-а година.

Базираната в Гьотеборг компания добави, че в началото на следващата година ще обяви местоположението в Европа на нова гигафабрика с потенциален годишен капацитет до 50 гигаватчаса (GWh).

Volvo иска да произвежда само електромобили от 2030-а

Volvo иска да произвежда само електромобили от 2030-а

Компанията се фокусира върху продажбите на колите си онлайн

Първоначалното публично предлагане (IPO) на Volvo на 29 октомври беше най-голямото в Европа досега тази година. Northvolt, чийто най-голям акционер е Volkswagen, заяви през октомври, че планира да инвестира $750 милиона в разширяване на лабораторното си съоръжение в Швеция.

Производителят на литиево-йонни батерии събра $2,75 милиарда собствен капитал тази година, за да разшири капацитета на фабриката си в Швеция, която трябва да започне производство този месец. Компанията се стреми към 20% пазарен дял в Европа до 2030-а година. Към днешна дата тя трябва да осигури договори на стойност над $27 милиарда от клиенти като BMW, Scania, Volkswagen и Volvo.

Общата стойност на проектите за батерии за електромобили достигна $74,4 милиарда

Общата стойност на проектите за батерии за електромобили достигна $74,4 милиарда

Само за 9 месеца на 2021-а година