Компании от Южна Корея ще направят инвестиции в размер на няколкостотин милиона евро в Унгария през следващите месеци.

Това е потвърдил унгарският министър на търговията и външните работи Петер Сиярто пред държавната новинарска агенция MTI, цитиран от Budapest Business Journal. Коментарът му идва, след като представители на унгарското правителство посетиха Сеул в началото на седмицата.

По думите на Сиярто азиатската държава е най-големият чуждестранен инвеститор в Унгария през миналата година. Южна Корея е успяла да заеме мястото на Гермния, която традиционно е лидер по вложения в страната.

"Корейските компании изразяха задоволство от условията в Унгария и конкретно оценяват политическата стабилност, трудолюбието на унгарците, техните компетенции и усърдие, както и най-ниския корпоративен данък в Европа", посочва министърът.

Сиярто добавя, че двустранната търговия между двете държави през миналата година е била в размер на 3,5 милиарда долара.

Inzi Controls влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Южнокорейска компания влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Това е първият обект на компанията в Европа

Междувременно преди една година стана ясно, че южнокорейският производител на части за автомобилната индустрия Inzi Controls ще инвестира 45,8 милиона евро в изграждането на завод за батерии за електромобили в Унгария.

Това ще е първата база на компанията на Стария континент и тя ще се намира в град Комаром. Inzi Controls е ключов доставчик за Audi, Continental и Volkswagen. Освен нея три от водещите пет азиатски производители на батерии имат операции в Унгария.

InoBat Auto прави завод за батерии за електромобили в Словакия

Инвестиция за €1 милиард: Източна Европа ще има завод за батерии за електромобили

И той трябва да намали зависимостта на европейските производители от доставките от Азия