Новият завод за батерии за автомобилната индустрия, който трябва да се появи в близост до словашката столица Братислава, може да помогне на европейските производители на коли да намалят зависимостта си от вноса на батерии от Азия.

Местната компания InoBat Auto обяви, че е придобила терен с площ от 27 000 квадратни метра през миналата седмица и планира там да изгради фабрика с капацитет от 100 мегаватчаса. 

От дружеството посочват, че там ще се правят батерии според характеристиките, които изискват производителите на електромобили. Те също така казват, че заводът ще допринесе към европейската инфраструктура за производство и съхранение на електроенергия.

Първите доставки от базата в село Водеради, който е на 40 километра от Братислава, трябва да започнат през 2021 година. В населеното място производства имат редица автомобилни компании, включително Peugeot, KIA и Jaguar Land Rover.

Завод за батерии с размера на Gigafactory на Tesla ще бъде изграден на Острова

Завод за батерии с размера на Gigafactory на Tesla ще бъде изграден на Острова

Две британски стартиращи компании съобщиха, че ще инвестират до £4 млрд. в изграждането на първия мащабен завод за батерии във Великобритания

През следващата година ще бъде готова първата фаза от завода, а до 2024 година трябва да бъде готова и "гигафабриката" на InoBat Auto, която ще може да доставя по 240 000 батерии годишно. Инвестицията в проекта е изчислявана на 1 милиард евро, пише сайтът Emerging Europe.

"InoBat Auto ще се справи с едни от най-големите предизвикателства в производството на електромобили", коментира съоснователят на компанията Мариан Бочек.

Автомобилната индустрия, която има значителен принос за икономиката и износа на Словакия, беше сериозно засегната от епидемията от коронавирус. Заради създалата се ситуация четирите най-големи завода в сектора бяха принудени да спрат работа за няколко седмици.

С общо 202 автомобила, произведени на 1000 жители годишно, Словакия е най-големият автомобилен производител в света на глава от населението. Индустрията отговаря за половината от индустриалната промишленост в страната и за 47% от експорта ѝ.