Две британски стартиращи компании съобщиха, че ще инвестират до £4 млрд. в изграждането на първия мащабен завод за батерии във Великобритания - ход, който може да се окаже в огромна подкрепа за закъсалата автомобилна индустрия в страната, пише The Guardian.

AMTE Power и Britishvolt подписаха меморандум, в който се казва, че ще работят заедно по плановете за завода, който ще произвежда литиево-йонни батерии, ключов компонент за електромобилите.

Ларс Карлстром, главен изпълнителен директор на Britishvolt, заяви, че компаниите имат амбицията за завод с капацитет от 30 GWh годишно - сравнително колкото общата Gigafactory на Tesla и Panasonic в Невада, САЩ. Завод с такъв размер ще създаде 4 хил. работни места.

Автомобилната индустрия е в надпревара да си осигури доставки на батерии, тъй като производителите трябва да отговорят на растящото търсене на електромобили, както и на правителствените регулации за ограничаване на вредните емисии.

Липсата на мащабно производство на такива на Острова подхрани страхове за бъдещето на индустрията в страната. Според правителствената Faraday Institution до 2040 г. Великобритания ще се нуждае от 130 GWh годишен капацитет, за да запази автомобилния си сектор.

На Острова още помнят и че загубиха от Германия инвестицията на Tesla в нов завод за електромобили. Главният изпълнителен директор на производителя Илън Мъск посочи, че несигурността около Brexit е основният фактор за решението. В континентална Европа има и други заводи, включително на шведската Northvolt, корейската LG Chem и китайската CATL.