Милиардерът Уорън Бъфет каза, че ще се радва да види как акциите на Apple ще паднат, за да може да купи повече. Желанието му се сбъдна, пише Reuters.

Предупреждението на Apple за слабото търсене на iPhone във ваканционното тримесечие поради по-бавните продажби в Китай понижи акциите й със 7.7% в търговията след края на работния ден. Акциите от Клас Б на компанията на милиардера Berkshire Hathaway се търгуваха с 2% в същата сесия на Уолстрийт.

Бъфет, обикновеният инвеститор от Небраска, по-известен с инвестициите си в жп линии, енергийни фирми и класически американски корпоративни марки, отколкото с проницателността си към технологични акции, през последните години се оплакваше, че е изпуснал момента да купи акции на технологичните гиганти от САЩ. Той призна, че инвестицията в IBM не е сред най-добрите му.

Все пак милиардерът превърна Apple централен елемент от портфолиото си от акции на други компании, изтъквайки, че сам използва продуктите на компанията от Купертино. Той заяви на годишното събрание на акционерите на Berkshire в Омаха миналия май, че ще се радва да види как Apple понижава цената си, така че да може да купи повече от акциите й на изгодна цена.

Как забавящият се растеж на Китай удари продажбите и печалбата на Apple?

Как забавящият се растеж на Китай удари продажбите и печалбата на Apple?

Високите цени карат клиентите все по-рядко да избират новите модели на iPhone

Бъфет гледа на Apple по-скоро като на потребителски акции, отколкото като на технологични, което отразява статуса на iPhone като задължително притежание за толкова много хора.

С помощта на спада в сряда вечер пазарната стойност на Apple се срина под 700 млрд. долара от рекордните над 1.1 трлн. долара, достигнати през октомври. Въпреки че Apple изостава от Amazon и Microsoft по пазарна стойност, тя остава една от най-предпочитаните компании на Уолстрийт.

Акциите на самата Berkshire се държат добре, дори когато по-широкият пазар потъна през последното тримесечие. Миналата година компанията бе на печалба с 2.8%, докато S&P 500 падна с 4.4%, включително реинвестираните дивиденти.

Но 3 млрд. долара загуба за Berkshire от акциите на Apple може да се окажат бъдеща печалба. Тези цифри не отразяват дългосрочни печалби от инвестициите на Berkshire, а Бъфет насърчи инвеститорите да пренебрегнат статистиката за печалбата, определена от счетоводните практики на САЩ.