Най-богатите 1000 души на планетата са възстановили загубите, причинени от пандемията от коронавируса, в рамките на девет месеца. За най-бедните обаче периодът за възстановяване може да е над десетилетие. Това става ясно от изчисленията на Oxfam.

"Състоянието на 10-те най-богати в света се е увеличило с половин трилион долара от началото на пандемията" се казва в доклада на Oxfam "Вирусът на неравенството", цитиран от CNBC.

"Най-богатите 1000 души на планетата са възстановили загубите си от пандемията само за девет месеца, докато за хората, живеещи в бедност, ще отнеме 14 пъти повече време, за да се върнат на нивото от предпандемичния период", казва Щефан Кюснер, говорител на Oxfam.

Пандемията "е довела и до най-тежката криза, по отношение на безработицата, от 90 години насам като според данните стотици милиони са останали без работа. Най-тежко засегнати от пандемията са жените и расовите етнически групи", се казва в доклада.

Общото богатство на милиардерите достигна 11,95 трилиона долара през декември 2020 г.

Десетимата на най-богати в света са спечелили достатъчно по време на пандемията, за да платят ваксината на всеки един човек по света. От март досега пък 305-те милиардери в Европа са спечелили толкова, че могат да напишат чек за над 11 000 евро на всеки един човек, който попада в групата на 10-те процента от най-бедните европейци..

Според доклада на Oxfam пътят към възстановяването ще бъде много по-дълъг за тези, които са били в затруднено положение и преди Covid. "Когато вирусът настъпи, повече от половината работници в бедните страни са живели в бедност, а три четвърти от работниците в световен мащаб не са имали достъп до социална закрила като здравни осигуровки или обезщетения за безработица".

Изчисленията на Oxfam се основават на данните за най-богатите хора в света от списъка на милиардерите на Forbes за 2020 г. и данни на Световната банка.

Според изчисления на Световната банка нивата на бедността по света ще бъдат по-високи през 2030 г., отколкото бяха преди настъпването на пандемията. 3,4 милиарда души все още живеят с по-малко от 5,50 долара на ден.