Съдържанието на вода ще бъде ограничено в производството на млечни продукти. Това е предвидено в наредба на Министерство на земеделието, свързана със специфичните изисквания за този тип продукти. В момента промените са пуснати за обществено обсъждане, съобщава "24 часа".

Според изискванията водното съдържание ще трябва да бъде ограничено до 60% при сирената. В документа се посочва още, че сухото вещество в сиренето не трябва да бъде по-малко от 40%, а маслеността не може да бъде по-ниска от 40 на сто.

За продуктите, които не отговарят на тези изисквания, в етикета няма да може да се посочва, че са сирене, а ще могат да се продават като имитиращ продукт.

Тези промени идват, след като през август "Активни потребители" представиха проучване, според което само една от 30 малки сирена в по-ниския ценови клас у нас отговаря на изискванията за съдържание на вода. Според Българския държавен стандарт (БДС) те трябва да съдържат до 54% вода.

При 10 от проучените марки водата съставляваше между 62 и 70% от съдържанието, а при 16 от тях съдържанието беше над 70%. А обяснението за това е просто - увеличеното съдържание на вода компенсира използването на по-малко мляко и намалява разходите за производство.

Колко вода има в сиренето, което струва под 10 лева за килограм?

Колко вода има в сиренето, което струва под 10 лева за килограм?

Изследнане показва, че само един от 30 евтини продукта отговаря на стандартите