„Анонимните” удариха сайта на гръцката централна банка днес и заявиха, че това е само началото на серия от атаки срещу финансови институции от целия свят, планирани за този месец, съобщава CNN Money.

Интернет страницата на централния трезор в Гърция е бил свален само за няколко минути, след което кибератаката е била неутрализирана.

По думите на говорителя на институцията Спирос Франгос хакерите не са успели да „откраднат” или да унищожат документи. По това време не са били извършвани транзакции, така че не са били загубени и пари.

„Анонимните” са успели да „свалят” интернет страницата, като са пренасочили много голям трафик към нея. Този метод на атакуване не е толкова опасен, лесен е за отстраняване и не е предназначен за „източване” на данни.

В случая с гръцката централна банка действията на хакерите са били по-скоро своеобразен протест.

Във видео, пуснато в YouTube, „Анонимните” обявяват, че тяхната цел е глобалната финансова система, която те наричат „банков картел” и „тиранична институция”.

Според клипа днешната атака е дала началото на 30-дневна кампания, която цели да бъдат ударени редица сайтове на централни банки навсякъде по света.