България е на трето място в Европейския съюз по месечен ръст на строителната продукция през септември, според данни на европейската статистическа служба Eurostat.

Ръстът у нас е 1,5% спрямо август, колкото е било нарастването и в Германия. На годишна база обаче строителството регистрира понижение от 1,7%.

Най-голям ръст по отношение на строителната продукция има в Словения и Румъния с месечен скок от съответно 2,6% и 1,7%.

Като цяло строителната продукция в еврозоната е намаляла с 2,9% на месечна база през септември а в ЕС - с 2,5%. На годишна годишна база произведената продукция в сектора се е понижила с 2,5% в еврозоната и с 2,7% в ЕС. Свиването се дължи предимно на намаляването на сградното строителство както в ЕС, така и в еврозоната, според статистиката.

Във Франция е отбелязан спад от 8,4% - най-голям на произведената строителна продукция през септември, следвана от Италия с 8,1% и Словакия с 3%.

На годишна база най-голям срив записват Словакия (-22,8%), Унгария (-14,7%) и Полша (-11,8%).На другия полюс с най-голям ръст на строителството на годишна база е северната ни съседка Румъния (17,3%), Словения (7,9%) и Италия (5,1%).

Сградното строителство в еврозоната е намаляло с 3,2% през септември спрямо август и 2,7% в ЕС, а гражданското и инженерното строителство с 0,4%. На годишна база сградното строителство е намаляло с 3% в еврозоната и 2,9% в ЕС.