Преди три години властите в Бремерхафен разкриха мащабна схема за измами със социални помощи. Днес започва съдебният процес: 59-годишен мъж е обвинен в присвояването на над 6 милиона евро. Прокуратурата смята, че той е измамил социалната каса в общо 724 случая, като е използвал за тези измами български мигранти. Обвиняемият е бил председател на две дружества с идеална цел, които в нарушение на закона са издействали изплащането на социални помощи на български граждани.

Фалшиви трудови договори

За целта в периода между 2013 и 2016 година на българите са били издавани отчасти фалшиви трудови договори. Обвиняемият им е оказвал и помощ, за да докажат пред социалните органи, че са самонаети лица. Службата по труда (Jobcenter) в Бремерхафен е изплатила помощи в общо 691 случая, а в 33 случая е отказала изплащането.

Първи подозрения се появяват, когато социалните власти установяват, че мигранти от България се явяват в Службата по труда с едни и същи помощници и фалшифицирани документи. Постепенно вниманието на правоприлагащите органи се насочва към една "Агенция за трудова заетост и интеграция" ("Agentur für Beschäftigung und Integration") и към така нареченото "Общество за семейство и джендър мейнстрийминг" ("Gesellschaft für Familie und Gender Mainstreaming"). Тъкмо председателят на тези две организации днес седна на съдебната скамейка.

Със случая се занимава и специална комисия към Бременския парламент. Като самостоятелна федерална провинция (най-малката в Германия), Бремен и Бремерхафен имат собствен парламент и представителство в Бундесрата. Сега парламентарната комисия изяснява как се е стигнало до тази огромна предполагаема измама. До момента изводите гласят, че става дума за една цялостно изградена система, която е била поддържана с много висока криминална енергия. Срещу заплащане на мигрантите от България са били връчвани фалшиви трудови договори и фалшиви фактури.

Българите - едновременно жертви и извършители

В продължение на повече от година парламентарната комисия е разпитала над 60 свидетели и е анализирала голям брой документи. Още преди две години тя определи мигрантите от България като "жертви и извършители". Повечето от тях не знаели немски, не познавали и не разбирали германската правна система.

Днес делото пред съда започна с прочитане на обвинителния акт в обем от 92 страници. Засега се предвижда процесът да продължи поне до юни 2021 година.