Системата за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл е първият бездимен продукт, който тази година получи разрешение за продажба от Американската агенция по храни и лекарства в САЩ, като подходящ за опазване на общественото здраве

- Г-н Маргонис, разкажете ни повече за сегашната ситуация с електронните цигари в САЩ и кризата там?

- По тази тема единствено мога да цитирам това, което беше съобщено от Американската агенция по храни и лекарства. Агенцията съобщи, че при много от анализираните от тях проби от използваните електронни цигари е установено съдържание на Тетрахидроканабинол (или THC, психоактивното вещество в растението марихуана) и освен това, много от анализираните проби с THC съдържат и значителни количества витамин Е ацетат. Витамин Е ацетатът е вещество, съдържащо се в потребителски изделия за локална употреба и хранителни добавки, но данните са ефектите от него при инхалиране са ограничени. Агенцията по храни и лекарства призова американските потребители да бъдат предпазливи и да не купуват електронни цигари от улични търговци, както и да се въздържат от употреба на масла с THC, както и да не добавят вещества към продуктите, закупени в магазините.

Джopдж Mapгoниc e гeнepaлeн мeниджъp нa "Филип Mopиc Бългapия" oт 2016 г. Toй имa близo 17 гoдини oпит във Рhіlір Моrrіѕ Іntеrnаtіоnаl. Kapиepaтa мy в ĸoмпaниятa зaпoчвa в oтдeл "Πpoдaжби" в "Πaпacтpaтoc" - гpъцĸия филиaл нa ĸoнцepнa. Πo тoвa вpeмe тoй зaeмa paзлични пoзиции в oтдeл "Πpoдaжби, пpoмoциoнaлни aĸтивнocти и yпpaвлeниe нa бpaндa". Πpeз 2009 г. ce мecти в цeнтpaлaтa нa ĸoмпaниятa в Лoзaнa, Швeйцapия, ĸъдeтo зaeмa пoзициятa peгиoнaлeн мeниджъp "Cтpaтeгии зa пpoдaжбитe" зa peгиoнa нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Πpeз 2014 г. e нaзнaчeн ĸaтo диpeĸтop "Πpoдaжби и диcтpибyция" зa Гъpция, Kипъp и Maлтa. Mapгoниc e зaвъpшил мapĸeтинг и мeниджмънт в Texнoлoгичния oбpaзoвaтeлeн инcтитyт (Тесhnоlоgісаl Еduсаtіоnаl Іnѕtіtutе) в Aтинa. Имa мaгиcтъpcĸa cтeпeн пo бизнec aдминиcтpaция oт yнивepcитeтa "Kингcтън" (Кіngѕtоn) във Beлиĸoбpитaния.

- Тоест проблемът е в незаконните смеси и електронни устройства, които се продават без лиценз?

- Ясно е, че разследването по случая продължава, но здравните власти съветват хората да не купуват от нелицензирани търговци и да правят смески в домашни условия. В допълнение искам да добавя, че независимо за какъв тип продукти, съдържащи никотин става въпрос, задължително и най-важно е те да не употребяват от млади хора и деца. За да се избегнат проблеми, свързани с качеството и безопасността, както и с употребата от непълнолетни е важно, всички производители в САЩ да представят продуктите си и научните данни за тях на американския регулатор, а именно Американската агенция по храни и лекарства (FDA) за научна оценка. Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) прави точно това за нашата система за нагряване на тютюн, IQOS - представяме научната оценка за първия ни бездимен продукт пред всички регулаторни власти в света. На 30-ти април, Американската агенция по храни и лекарства разреши продажбата на IQOS в САЩ, като "подходящ за опазване на общественото здраве" ("appropriate for protecting public health".).

- Продава ли се вече IQOS на американския пазар?

- Не. IQOS все още не е наличен на американския пазар, като очакваме това да се случи в идните месеци.

- Каква е разликата между IQOS и електронните цигари?

- Разликата е много проста и очевидна. IQOS нагрява късове, съдържащи истински тютюн. Електронните цигари нагряват течност. Именно съставът на тази течност е много важен и хората трябва да закупуват електронни цигари само от лицензирани търговци с ясен произход. Важно е мъжете и жените, които са пушачи, да имат достъп до достоверна и точна информация за по-добрите алтернативи на цигарите, за да не се връщат към пушенето. Разбира се най-добре е да не започвате никога да пушите, а ако пушите - да спрете.

Интервюто е изготвено с подкрепата на Филип Морис България