Изглежда крайнодесните нагласи започват отново да набират сила в Европа. След референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и реакциите на политиците от другите държави членки тази тенденция се потвърди.

Интересна връзка обаче се забелязва при страните, които смятат, че фокусът им трябва да бъде обърнат повече към самите тях, отколкото навън. Техните граждани смятат, че ролята им в Европа и в световен мащаб е намаляла през последното десетилетие.

Данни от доклад на анализаторите от Pew Research показват, че 65% от гърците, 52% от италианците, 46% от французите и 40% от британците са на мнение, че тяхната нация и държавата им играе по-маловажна роля в света днес, отколкото преди 10 години.

Освен това гражданите на тези европейски държави смятат, че правителствата им трябва да обърнат повече внимание на вътрешните проблеми и да оставят останалите страни от ЕС да се справят сами със своите.

На това мнение са 83% от хората в Гърция, 67% от тези в Италия, 60% - във Франция и 52% - във Великобритания.

От друга страна нациите, които мислят, че те имат по-важна роля в ЕС и в света смятат, че трябва да помагат повече на другите страни, отколкото сами на себе си.

В Германия само 11 на сто от гражданите смятат, че ролята на държавата им е намаляла. На същото мнение са 28 на сто от шведите и 30 на сто от холандците.

Само две нации обаче – германската и полската, смятат, че тяхната родина има по-голямо влияние днес, отколкото преди 10 години.