Франция призова европейските производители на батерии и автомобилните производители от Стария континент да създадат консорциум, който да успее да посрещне растящото търсене на електрически автомобили и да може да се изправи срещу доминиращите азиатски производители, предава Reuters.

"Той трябва да бъде на европейско ниво, тъй като френският пазар няма да бъде достатъчен", заяви енергийният министър Франсоа де Рюжи.Европа, с подкрепа и от Европейската комисия, се опитва да създаде жизнеспособен сектор, който да помогне на местните автомобилни производители, които към момента разчитат основно на азиатски доставчици.

Запитан дали има реална възможност за подобна сделка между европейските производители, той изрази надежда, че "ще видим прогрес в началото на следващата година".

"Ние подкрепяме създаването на европейски сектор. Работим с индустрията, особено с компании във Франция, за да изградим такъв", допълни министърът.

В последните месеци вече бяха обявени няколко проекта за изграждане на заводи за батерии на Стария континент. Германското правителство пък заяви миналата седмица, че е отделило около €1 милиарда, за да подкрепи производството на батерии. Целта на Берлин е до 2030 г. 30 процента от нужните батерии да са произведени в Германия и Европа.