Горещините, които обхванаха големи райони в Европа, вече предизвикаха смъртоносни горски пожари и нанесоха големи щети върху реколтата. Следващата им жертва могат да бъдат сладководните риби.

Във вторник в Германия се очакват най-високите температури за годината, като се очаква термометрите да се повишат до 39 градуса по Целзий в някои региони, разказва германската агенция DPA.

Големи реки като Рейн и Елба са погълнали толкова много топлина, че рибите започват да се задушават. "Очаквам трагедия още през следващата седмица", каза Филип Шихер от Швейцарската асоциация за рибарство пред DPA.

Скандинавия се бори с опустошителни пожари и суша, които й струват все по-скъпо

Най-студения регион в Европа се бори с опустошителни пожари и суша, които му струват все по-скъпо

Природните аномалии унищожават горите, съсипват реколтата, пресушават язовири и вдигат цените на тока

В Хамбург властите събраха почти 5 метрични тона мъртва риба от язовирите през уикенда. Пожарникарите започнаха да изпомпват прясна вода в някои язовири и езера, за да повишат нивата на кислород.

Няколко от атомните електроцентрали в Германия намаляват производството на енергия, защото реките, използвани за охлаждането им, са прекалено топли.

Ниските нива на водата усложняват и корабоплаването, като беше наложена пълна забрана върху плавателните съдове по река Одер в Източна Германия.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

Междувременно земеделската асоциация на страната поиска от правителството да отпусне финансова помощ от 1 милиард евро за покриване на загубите от слабата реколта през тази година.

Президентът на асоциацията Йоаким Руквайд заяви, че германските фермери очакват реколтата от зърнени култури да бъде с 20% по-малка от миналата година, а рапицата е намаляла с 30%, тъй като през последните 12 седмици едва вали.

Група от земеделски производители на картофи заяви, че очаква реколтата да бъде с 25% по-слаба от миналата година и предупреди, че загубите могат да доведат не само до по-скъпи, но и по-къси пържени картофи - защото картофите са по-малки през тази година.

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Реколтите в Русия, Франция и Германия спадат сериозно

Моретата също са засегнати. Властите в Полша миналата седмица забраниха плуването на над 50 плажа по крайбрежието на Балтийско море, след като горещото време доведе до появата на токсични бактерии в необичайно топло море. Температурата на водата надхвърли 23 градуса по Целзий на някои места.

Аварийни водни спасители съобщиха на туристите на горещите пясъчни плажове - от Швиноуйшче на запад до Гдиня на изток - да не влизат морето, където дебели, зелено-кафяви колонии от цианобактерии са се разраснали и представляват заплаха за здравето.

Близо до Вилдесхаузен, в Северна Германия медицински служители посетиха група от около 20 деца и тийнейджъри в понеделник вечерта, след като климатикът в автобуса, в който пътуваха, се повреди.

Неочаквано горещото лято вдига цените в Швеция

Неочаквано горещото лято вдига цените в скандинавска държава

Електроенергията поскъпва, очаква се и по-висока инфлация заради жегите

Полицейски кучета в швейцарския град Цюрих получават специални обувки, за да предпазят от изгаряне на лапите, движейки се по горещите улици. Швейцарските власти отмениха традиционните фойерверки в някои райони по време на честването на националния празник в сряда, заради високия риск от горски пожари.

В цяла Европа горските пожари вече причиниха големи щети. 92 души загинаха при големите пожари в Гърция - най-смъртоносният пожар в последните години.

Температури до 45 градуса по Целзий се очакват на Иберийския полуостров от сряда, а властите се подготвят за извънредни ситуации по време на горещата вълна, която се очаква да продължи до неделя.

27 от 50-те провинции в Испания са "изложени на изключителен риск" от горещина, която започва в четвъртък, съобщи националната метеорологична агенция.

В съседна Португалия здравната агенция предупреди за ветрове от прах, идващи от Северна Африка. Властите обявиха, че почти 11 000 пожарникари и 56 самолета са в режим на готовност, за да се справят с горските пожари.

Но някои успяха да спечелят от изгарящата жега. Производителите на бира в Германия отбелязват ръст на продажбите с 0.6% или 300 000 хектолитра през първото полугодие на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година.

"Особено някои видове безалкохолни (бири) в момента са много търсени", заяви Марк-Оливер Хунхолц от германската асоциация на пивоварите.

В Дания, където метеорологичният институт че месец юли е най-слънчевият от началото на наблюдението му през 1920 г., продажбите на алкохолни напитки спадат в полза на безалкохолни бири, сода и бяло вино, съобщават местни медии.