Летните жеги се превръщат във все по-голям проблем за Скандинавия. Нетипично високите температури пресушават язовири, повишават цените на тока, съсипват реколтата и унищожават един от най-важните ресурси на страните от региона - горите.

В Швеция в момента горят около 50 пожара из цялата държава, а местните противопожарни служби са изтощени от продължаващата битка с огъня. На помощ им се притекоха стотици пожарникари от цяла Европа на фона на повишаващите се температури и липсата на валежи.

Франция, Германия и Дания изпратиха повече от 100 пожарникари, а Полша командирова 139 души, за да помогнат в борбата с някои от най-големите горски пожари в историята на Швеция.

Неочаквано горещото лято вдига цените в Швеция

Неочаквано горещото лято вдига цените в скандинавска държава

Електроенергията поскъпва, очаква се и по-висока инфлация заради жегите

Скандинавската държава вече получи помощ от Италия, Франция и Португалия под формата на самолети за гасене на пожари, а Норвегия, Германия и Литва изпратиха хеликоптери, пише Bloomberg.

Страната преживява изключително горещо лято, като температурите се движат около 30 градуса по Целзий, а цели региони шведски региони понасят най-сухите си летни месеци. Метеорологична станция в далечния север на Швеция наскоро отчете рекордните 32.5 градуса по Целзий.

Пожарите унищожиха огромни участъци от горите и принудиха дърводобивните компании да спрат работа, страхувайки се от възникване на пожари. Горещата вълна създава огромни проблеми и за селското стопанство. Сушата сериозно засегна реколтите, а много фермери страдат от недостиг на фуражи за животните си.

Пожарите обхванаха огромни територии от горите в региона

Източник: Getty Images

Пожарите обхванаха огромни територии от горите в региона

Нивата на шведските хидроенергийни язовири, които произвеждат половината електричество в страната, също спаднаха драстично, което води до повишаване на цените на енергията.

44 полски пожарни автомобила бяха посрещнати с аплодисменти при пристигането им, на път към централните части на страната, където да се борят с огнената стихия. Шведите размахваха полски знамена, а местен вестник дори излезе със заглавие на полски, в което благодари на огнеборците.

Скандинавската държава е понесла загуби за 600 млн. крони (68 млн. долара) от изгорелите или увредени горски масиви до 19 юли, по данни на Шведската агенция по горите.

Незапомнени жеги във Финландия

Положението в съседна Финландия е не по-малко драматично. В най-северния й регион Лапландия, известен като домът на Дядо Коледа, температурите достигнаха рекордните 33.4 градуса по Целзий.

Зърнената реколта вероятно ще е с 30% по-слаба спрямо миналата година, прогнозира пред Bloomberg Макс Шулман, съветник в Централния съюз на земеделските производители и горските собственици в Хелзинки.

Сушата, която започна в началото на май, засегна зърнени и маслодайни растения по време на техния цикъл на растеж, което означава, че културите израстват късно, добивите са малки, качеството им е неравномерно, а събирането на реколтата може да стане невъзможно, обясни той.

Швеция очаква туристически бум

Горещото лято и слабата валута водят до туристически бум в европейска държава

Притокът на посетители от чужбина донася печалби на най-големите хотелски вериги

"Прогнозата за времето в целия регион на Балтийско море е изключително суха и топла от сезона на пролетнaтa сеитбa, като вятърът допълнително изсушава земята. Някои ферми ще загубят всичките си култури", отчита Шулман.

Сухата пролет намали нивата на язовирите от Норвегия до Финландия, което повиши цените на енергията до най-високото им ниво за последните 7 години на борсата на Nasdaq в Осло.

Доставките на електроенергия бяха затруднени допълнително от технически проблеми в 2 от основните реактори във финландския АЕЦ "Олкилуото". Финландският енергиен оператор Fingrid потърси допълнителни доставки, за да балансира пазара на ел. енергия.

Топлите зими заплашват една от най-важните индустрии в Скандинавия

Топлите зими заплашват една от най-важните индустрии в Скандинавия

Замръзналите терени се превръщат в кал, която може да погълне гигантски машини

Заплахата от пожари възпрепятства и работата на тежка техника в гората, чиято дейност може да предизвика искри, които да запалят поредния пожар. Пламъците, бушуващи в райони на западното крайбрежие на Финландия изпепелиха 100 хектара земя, което се равнява на около 140 футболни игрища.

Миналата година беше "изключителна" за горската промишленост, заяви пред Bloomberg Томи Сало, директор на отдела за горите във Финландската федерация на горските индустрии.

"Това е най-трудната година от десетилетия за доставките на дървен материал за фабриките. Преминахме от една крайност в друга: първо мокра есен, която затрудняваше прибирането на реколтата, тъй като пътищата не можеха да поддържат машините, а сега изключително сухи и горещи пролет и лято", обясни Сало.