Швеция преживява едно от най-горещите си лета, което пресушава язовири и вдига цените на електроенергията в страната. И това ще се отрази и на данните за инфлацията, които централните банкери наблюдават.

Районът, известен с хладния си климат, сега е в плен на средиземноморска жега, като температурите в Стокхолм достигат около 30 градуса по Целзий в продължение на дни, пише Bloomberg.

Цените на тока на електроенергийната борса на Nasdaq достигнаха 7-годишен връх, тъй като сухото време оставя по-малко вода за генериране на електричество (поради географските си особености, Швеция разчита основно на ВЕЦ за създаване на енергия, б.р.).

"Изключително топлото време причинява критична суша и горски пожари в Швеция. Най-значимият ефект върху инфлацията се вижда от факта, че ниските нива на водните запаси повишават цените на електроенергията", каза Оле Холмгрен, анализатор в SEB AB в Стокхолм.

Снимка 369117

Много шведи току-що преживяха най-горещия си май, докато Институтът по метеорология и хидрология на страната предупреждава за "изключително високи температури" и "екстремен" риск от пожари. Жегата предизвика десетки горски пожари, които принудиха дърводобивната индустрия да ограничи производството.

Обстоятелствата предполагат, че инфлацията ще остане над заложените от централната банка Riksbank 2% в началото на 2019 г., отбелязва Холмгрен.

Банкерите в монетарната институция очакват признаци, че инфлацията ще остане около целта, след години на недостатъчен ръст.

Основната репо лихва на Швеция е под нулата от началото на 2015 г. и банката трябваше да прибегне до мерки, включително количествено облекчаване, в стремежа си да повиши потребителските цени.

Снимка 369116

Докато Riksbank заяви, че очаква да започне повишаване на лихвите към края на 2018 г., тя също подчерта, че инфлационният натиск е все още умерен. В същото време, мненията сред централните банкери са разделен относно времето на първото повишаване на лихвите, като двама от шестимата призовават за по-ранно увеличение.

Докато централната банка се фокусира главно върху таксата за допълнителни разходи, тя се съсредоточава върху инфлационен мащаб, който изключва енергията, предвид нейната волатилност. Все пак от Riksbank отчитат, че цените на енергията влияят върху инфлацията.

В последния си доклад в началото на юли централната банка повиши инфлационната си прогноза "в резултат на по-бърз темп на нарастване на цените на енергията и по-слабата крона".

Цените на енергията повишават и очакванията за инфлация

Цените на енергията повишават и очакванията за инфлация

Нивата на водата в шведските язовири, които осигуряват около половината от електроенергията в страната, са спаднали до 63% от средното за това време на годината, в сравнение с дългосрочния среден процент от 74%.

Сравнителните цени на електроенергията за следващото тримесечие се увеличиха повече от 2 пъти тази година.

Сушата може също така да повиши цените на хранителните продукти, тъй като липсата на валежи вреди на реколтата и предлагането на фуражи за животни. Но според Холмгрен храната зависи повече от европейското време, което не е чак толкова горещо, колкото в Швеция.

Междувременно някои неща може да поевтинеят заради топлината. По-високите температури у дома означават, че по-малко шведи ще се изкушат да прекарат лятото в чужбина, намалявайки разходите за пътуване.