Земята в горските райони пред Арктическия кръг обикновено е дълбоко замръзнала по това време на годината. Тя е достатъчно твърда, за да издържа гигантските дървообработващи машини, необходими за прибиране на дървесината.

Но това се променя според хората, работещи в горите във Финландия и Швеция. Необичайно меките зими превръщат някогашните ледени площи в дебели слоеве кал, способни да погълнат 25-тонните превозни средства, използвани за събиране на материалите, които преминават в целулоза, хартия и опаковки.

"Ще виждаме все повече и повече от тези трудни условия. Винаги ще има редуване между топли и студени зими, но дългосрочната тенденция изглежда ясна", казва Уно Бринен, ръководител по горските дейности в шведския производител на целулоза и хартия BillerudKorsnas.

Температурите в големите части на Швеция са до 3 градуса по Целзий по-високи от нормалните през декември и януари, според шведския Метеорологичен и хидрологичен институт.

Зимите в Швеция са все по-топли през последните десетилетия

Зимите в Швеция са все по-топли през последните десетилетия

Това затопляне е част от тенденция, която вероятно ще продължи, a температурите ще продължат да се покачват през следващите 6 десетилетия поради изменението на климата, предвиждат шведските метеоролози.

Трудностите, пред които все по-често изправят северните горски работници, подчертават икономическите последици от изменението на климата. Въпреки че повишаващите се температури във и около Арктическия кръг освобождават водните пътища и разкриват нови пътища за използване на природните ресурси, страните и компаниите в региона са принудени да приемат нови начини за провеждане на традиционния си бизнес.

Променящият се климат създава големи предизвикателства за шведските и финландските компании като BillerudKorsnas, Holmen, Stora Enso и UPM-Kymmene. Ако земята не е достатъчно замръзнала, за да издържи тежката техника, използвана за прибиране на дървесината, компаниите не могат да достигнат до суровините, които са им необходими, за да правят бизнес през цялата година.

"Високите нива на водата след влажните и меки есен и зима създават трудна ситуация за доставките на дървесина", посочва най-голямата шведска асоциация на собствениците на гори Sodra. През януари тя реши да прибира реколтата по-близо до главните обществени пътища, за да минимизира риска от шофиране в блатисти гористи местности.

Продуктите от дърво, хартия и целулоза са ключова част от износа на Швеция и Финландия

Продуктите от дърво, хартия и целулоза са ключова част от износа на Швеция и Финландия

Икономическите залози са високи. Продуктите от горската промишленост от векове са стълб на шведската и финландската икономики. Износът на такива стоки формира 10% от общия износ на Швеция през миналата година и 22% от този на Финландия през 2016 г. Общата стойност на горската индустрия на двете северни държави възлиза на около 24 млрд. евро според изчисленията на Bloomberg.

"Основната причина за недостига на целулозно дърво е необичайно мокрото и меко начало на зимата", заяви шведският опаковъчен гигант BillerudKorsnas през януари. Компанията, която добива около 75% от суровината си от шведските гори, предупреди, че меките температури довеждат до недостиг в края на 2017 г. и началото на 2018 г., което доведе до очаквано отрицателно въздействие от 100 млн. крони (12,1 млн. долара) върху приходите от първото тримесечие.

По-късни зими

BillerudKorsnas започна да сканира горите си с лазери, за да картографира по-чувствителните райони и да се опита да намери стабилни маршрути през гори, дори когато са мокри. Компанията започна да използва по-големи колела и гумени релси на някои машини, за да се намалят щетите, които причиняват на земята и растежа на горите - друг проблем, произтичащ от по-мекото време.

"Зимите започват по-късно в големи части на нашия свят. Това е много дървесина, с която искаме да се справим, когато земята замръзне. Това е нещо, с което трябва да свикнем, да работим и дори да коригираме цикъла на прибиране на реколтата", каза изпълнителният директор на Stora Enso Карл-Хенрик Сундстрьом.