Екстремните метеорологични условия това лято могат да се окажат голям проблем за земеделските производители в Европа, особено в по-северната част на континента.

Много фермери в Германия са застрашени от фалит при още проблеми с тазгодишната реколта заради горещините там. В същото време обилните валежи във Франция ще ограничат добива през това лято.

Според експерти това ще доведе до най-слабата реколта на зърно в Европейския съюз (ЕС) за последните шест години, пише Bloomberg.

Най-горещото лято във Великобритания от четири десетилетия насам засегна сериозно пшеницата. В Полша повече от 66 000 фермери, обработващи 1,2 милиона хектара земя, също са изправени пред сериозни предизвикателства, твърдят от местното министерство на земеделието.

Ситуацията в Литва и Латвия се оказа още по-сериозна, като негативният ефект върху реколтата принуди правителствата там да обявят извънредно положение.

Снимка 368511

Източник: Bloomberg

"Условията в Германия бяха особено тежки през май и юни, когато температурите надхвърлиха 30 градуса по Целзий. Заради това голяма част от земеделските производители избраха да унищожат реколтата си вместо да се налага да я прибират", коментира президентът на фермерската асоциация DBV Йоахим Руквид.

Това е сериозен проблем за целия съюз, като Германия е вторият най-голям производител на зърно в ЕС. В резултат много производители могат да фалират, предупреждават от експерти от сектора.

"Няколко от нашите членове спешно се нуждаят от помощ от правителството", посочва Хенин Елерс, който е ръководител на кооперативната група DRV.

От друга страна тези, които успеят са съберат достатъчно добра реколта, ще могат да се възползват от по-високите цени. Пшеницата, търгувана на борсата в Париж, например, е поскъпнала със 17% от началото на тази година.

Очакванията са нейната цена да запише първия си скок на годишна база от 2012 година насам на фона на прогнозите за по-слаб добив и в Русия и Северна Америка.