Суша, засегнала житните култури в Черноморския регион и Европа, принуди най-големия вносител в света - Египет да плаща най-високата цена за повече от 3 години.

Държавният орган, ангажиран с доставките на суровини, плати средно по 235.65 долара за метричен тон в търг, проведен през тази седмица, според търговци, запознати с процеса и данните, събрани от Bloomberg. Дружеството купи 420 000 тона пшеница със срок на доставка от 1 до 10 септември.

Фючърсите на суровината, търгувани в Чикаго, нараснаха с 21% през тази година, а парижката пшеница със срок на доставка през декември достигна рекорд за договора.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

Сухото време означава, че руското производство ще спадне за първи път от 6 години, а се очаква и реколтите във Франция, Германия и балтийските страни да бъдат по-малки.

"Основните проблеми, свързани с времето, всъщност са в Европа и Черно море, а това са основните доставчици на пшеница за Египет", заяви пред Bloomberg Майкъл МакДугъл, старши вицепрезидент на ED&F Man Capital Markets в Ню Йорк.

Египет е купил 240 000 тона пшеница от Русия, 120 000 тона от Румъния и 60 000 тона от Украйна, съобщи държавният купувач в изявление. Платената цена е била най-високата от февруари 2015 г. Парижката пшеница за декември достигна 200 евро за тон - най-високата цена от началото на договора през 2015 г.

Влошиха прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС и Русия

Влошиха прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС и Русия

Очакванията за руския износ на зърно са намалени с 6,5 млн. тона

Египет, който разчита на субсидиран хляб, за да изхрани почти 100-милионното си население, получи оферти от 6 компании. Това е най-малкият брой оферти за доставка през този сезон, показват данните на Bloomberg.

Базираната в Дубай AOS Trading DMCC и нейната египетска компания Al Wehda, която достави 18% от покупките на Египет миналия сезон, бяха извадени от списъка на одобрените участие в търга компании, след многократни закъснения при доставката на товари.

Споровете относно плащанията, свързани с AOS, която е клиент на холандската ING Groep, добави към египетските забавяния при обработката на сделките през последните години. В крайна сметка холандската банка преустанови финансирането на доставките на пшеница, продавани на Египет.

"Имате не само производствени проблеми, но и финансови проблеми", каза Макдугъл, визирайки загубите на търговска къща като доставчик поради проблеми, свързани с плащанията, и изтеглянето на ING от финансирането на сделките.