Личните данни на 143 милиона американци - почти половината от страната, са били откраднати от хакери от компанията Equifax, предават световните медии. Източени са имена, номера на социалните осигуровки, рождени дни, адреси и номерата на шофьорските книжки. Освен това хакерите са получили номерата на кредитните карти на около 209 000 американци. Това прави атаката една от най-тежките познати досега.

Пробивът е осъществен между средата на май и юли, обясниха от Equifax. Компанията се занимава със събирането на информация за кредитната история на физически лица.

Междувременно Bloomberg съобщи, че трима висши мениджъри в компанията са продали дялове за 2 милиона долара дни, след като Equifax е научил за пробива. Това е станало на 29 юли. След като резултатите от хакерската атака бяха публично обявени, акциите се сринаха с 13%.

От компанията заявиха, че тримата не са знаели за пробива и това не е причината да продадат дяловете. Финансовият директор Джон Гембъл е продал дялове на стойност 946 374 долара. Оглавяващият отдела за информационни решения Джоузеф Лугран се е отървал от акции, струващи 584 099 долара. Шефът на отдела за човешки ресурси е продал дялове за 250 458 долара.