Индия направи важна крачка към осъществяването на най-голямата сделка за изтребители в света към този момент. Азиатската страна иска да закупи 114 самолета, като споразумението за тях се очаква да бъде над 15 милиарда долара.

Страната вече е получила първите оферти за нея от водещи производители във военната индустрия, включително от американските Boeing и Lockheed Martin, както и от шведската Saab. Едно от условията на сделката, която търси Индия, е поне 85% от производството на изтребителите да бъде на нейна територия, пише Bloomberg.

Модернизирането на отбраната на страната е ключов приоритет на премиера Нерендра Моди, който не успя да сключи много споразумения в тази посока по време на първия си мандат.

Индия купува от Русия 464 танка за $1,93 милиарда

Индия купува от Русия 464 танка за $1,93 милиарда

Индийците искат да имат 1,7 хиляди танка Т-90 до 2020 г.

По думите на министъра на отбраната на Индия Шрипад Наик оценката на предложенията на кандидатите вече е започнала.

Към момента военновъздушните и военноморските сили на Индия се нуждаят от 400 бойни самолета, показват изчисления на правителството.

Според информацията предложението на Boeing идва в партньорство с държавната Hindustan Aeronautics и Mahindra Defence Systems за самолети F/A - 18.

Lockheed Martin ще наддава в партньорство с конгломерата Tata Group за модел F-21, а шведската Saab работи с милиардера Гаутам Адани с предложение за своите Gripen.