Връщането на Иран на петролния пазар де оказа по-бързо, отколкото очакваха експертите. Но според тях,  това няма да попречи на постепенното възстановяване на баланса между търсенето и предлагането през тази година, заявиха от Международната агенция по енергетика.

А и да не се забравя, че нарастването на иранския добив и експорт се компенсира от намаляването им в други страни като например  Венецуела и Нигерия, отбеляза Нил Аткинсон от МАЕ, цитиран от Bloomberg.

Агенцията предполага, отбелязва експертът, че пазарът се движи към балансиране, което ще се постигне в голяма степен през 2017 година. И заедно с този процес постепенно ще се възстановят и цените на суровината. 

Добивът на петрол в САЩ в средата на 2015 г. бе около 9,6 млн. барела на денонощие. Последните данни говорят, че производството в момента е спаднало под 9 млн. барел на ден. От МАЕ прогнозират, че намаляването на производството в САЩ ще продължи още известно време – до края на тази и даже през следващата година. 

Припомняме, през януари бяха отменени западните санкции срещу Техеран, наложени заради неговата ядрена програма. Веднага след това Иран заяви своето желания да възстанови своя пазарен дял за добив и експорт до равнището им от преди санкциите.

През април тези нива вече почти са достигнати – добив около 3,5 -3,7 млн. барела на ден и експорт около 2 млн. барела на денонощие. Преди дни директорът на Националната иранска петролна компания Рухнедин Джавади заяви, че страната ще достигне размерът на добива  от преди санкции – 4 млн. барела на ден  през юли.