"Финансовото министерство иска да натовари с ДДС и ваучерите за храна" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Мярката може да откаже работодателите от този социален разход

Финансовото министерство се кани от догодина силно да усложни данъчния режим на ваучерите за храна, което може сериозно да ограничи ползването им от хиляди служители и работници. В пакета данъчни промени, предложени от ведомството за 2019 г., се предвижда още при издаването на ваучерите върху стойността им да бъде начисляван ДДС, който ще трябва да се плаща от работодателите. Те обаче няма да имат право на данъчен кредит. Как ще бъде избегнато двойното плащане на налога, тъй като в магазините крайните потребители също плащат ДДС, засега не е ясно.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна алармираха, че подобна промяна противоречи на някои основни принципи на облагането с ДДС и поставя под риск положителните ефекти от тази социална придобивка. Тя е една от най-предпочитаните и за служителите, и за работодателите, тъй като е лесно приложима и спестява данъци и осигуровки върху добавка към заплатата в размер до 60 лева месечно.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Министерството на финансите: Икономическият растеж ще е по-слаб заради износа", четем в "Капитал"

Министерството на финансите очаква икономическият растеж леко да се забави до 3.6% през 2018 г. при отчетени 3.8% през миналата година. Причина за промяната е износът, който се движи под очакванията. Това показва публикуваната в петък макроикономическа прогноза на ведомството, като нагласите се понижават спрямо пролетните - тогава експертите заложиха на ръст 3.9% през тази година. Прогнозата служи като макрорамка на бюджет 2019, което означава, че в него ще бъде заложен подобен икономически растеж. До края на октомври трябва да се актуализира и средносрочната прогноза, която представлява мотивите към законопроекта на бюджета.

Прочети още от " Капитал"

"Петя Аврамова: Нова наредба за проектиране на пътищата слага край на условията за аквапланинг" е заглавиe от в. "24 часа"

Пътната агенция работи по подготовката на нови търгове за над 2,5 млрд. лв.

Нямаме право на грешки с толсистемата, ще държим в течение всички заинтересовани

- Министър Аврамова, казахте, че ваш приоритет е безопасността на пътната инфраструктура. Какви допълнителни мерки предвиждате?

- Мерките, които МРРБ вече е стартирало и аз категорично ще продължа, са свързани с упражняването на по-строг контрол върху целия инвестиционен процес - от проектирането на пътища до изпълнението и надзора. В края на септември например беше обнародвана в "Държавен вестник" дългоочакваната от целия строителен сектор нова Наредба за проектиране на пътищата. Тежък документ, върху който се работи отдавна, бе изведен до успешен финал от министър Николай Нанков.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Пропускаш профилактика, плащаш повече при доктор" извежда на първа страница в. "Монитор"

Само 60% се прегледали по линия на НЗОК

Пациентите, които пропускат профилактичните прегледи, осигурявани им по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плащат по-висока такса при личния лекар. Тази мярка предлага Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, предвид факта, че малко над половината, които подлежат на тях, си ги правят.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Европа няма как да мине без руския газ", четем във в. "Стандарт"

България трябва да се подсигури, когато Москва затвори тръбата през Украйна

Владимир Путин заяви, че България не може да защитава своите национални интереси. И даде като пример проваления проект "Южен поток". Това разбуни отново духовете в нашата страна. Но за съжаление, предимно сред експертните и журналистически среди. Единствено само Делян Добрев и Драгомир Стойнев се счепкаха пред камерите в спор кой от тях е по-виновен за провала на проекта. Този спор вече не е интересен. По-важно е да сме наясно докъде я докарахме. И какво ни предстои в бъдеще.

Каква е ситуацията на европейския газов пазар? "Газпром" достави миналата година на европейците 194, 4 млрд. куб. метра газ. Тази година цифрата се очаква да достигне до 205 млрд. куб. метра. Медийният шум около доставката на азерски газ по "Южния газов коридор" гали слуха на европейските "диверсификатори" на газовите енергийни доставки, но 10 млрд. куб. метра са смехотворно количество.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Китайска компания обжалва мегапоръчката на БДЖ за нови мотриси", пише "Капитал"

Срещу търга за 675 млн. лв. вече има и жалби от Siemens и Skoda

Китайският производител на влакове CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията част от условията по обществената поръчка на БДЖ за доставка на 42 мотриси с бюджет 675 млн. лв. Новината беше съобщена от OffNews. 

С това жалбите срещу условията на мащабната поръчка на БДЖ стават общо три, като такива има и от Siemens Mobility и Skoda Transportational.

Мегапоръчката на скандала 

"БДЖ - Пътнически превози" обяви, че са й необходими 85 нови влака, които да бъдат купени на два етапа. Първите 42 броя - до 2023 г., а втората порция от 43 - до 2028 г., което ще поднови наличния подвижен състав 85%. Това, което сега иска да закупи БДЖ, са 22 нови мотриси с по 230 места с повишен комфорт, 8 броя с 230 места със стандартен комфорт и 12 броя с по 150 места със стандартен комфорт.

Прочети още от " Капитал"

""Безплатното" саниране ни струва по милион за блок", пише в. "Сега"

Над 5000 сгради чакат правителството да реши как ще продължи програмата, след като похарчи 2 млрд. лева

Над милион лева е изхарчила средно държавата за всяка жилищна сграда, санирана по "безплатната" Национална програма за енергийна ефективност. Това става ясно от данните, подготвени от регионалното министерство в отговор на питане на депутата от БСП Пенчо Милков. Програмата започна през 2015 г. , съпроводена с тържествено рязане на ленти на обновени блокове от премиера Бойко Борисов и бившите ресорни министри Лиляна Павлова и Николай Нанков.

Досега програмата погълна 2 милиарда лева от бюджета при спорен ефект и множество сигнали за калпави ремонти и жестоко оскъпяване. През януари 2017 г. с постановление правителството удвои ресурса спрямо първоначално отпуснатите 1 милиард лева. С тези пари Българската банка за развитие финансира т. нар. безплатно саниране. Планирано бе да се обновят общо 150 000 жилища, в които живеят 350 000 души. Разгънатата застроена площ на тези жилища е 11.5 млн. кв. м.

Прочети още от в. "Сега"

""Блумбърг": Идва краят на тиранията на долара", пише в. "Стандарт"

Има парадокс в сърцето на глобалното финансиране. Американският дял от световната икономика се понижава в продължение на десетилетия, а сега президентът Доналд Тръмп все повече оттегля САЩ от ролята им на глобален изпълнителен директор, пише "Блумбърг" (Bloomberg). И все пак щатският долар остава, както се казва, "всемогъщ".

"Американската изключителност никога не е била толкова очевидна", посочва Рухир Шарма, ръководител за развиващите се пазари и главен глобален стратег в "Morgan Stanley Investment Management".

Според последната оценка на Европейската централна банка, в долари са деноминирани две трети от международните дългове и по-голямата част от световните валутни резерви. Суровините като петрол, стомана и злато се оценяват в долари, а не в йени или евро.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Западът с контраатака срещу руските хакери" пише в. "Монитор "

В Дания зоват за стратегия, Великобритания може да спре тока на Москва

Западът обединява усилия срещу руските кибератаки. Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви в Брюксел, че НАТО възприема нападенията в електронното пространство като заплаха, която може да доведе до задействането на член 5 от Вашингтонския договор.

Пактът обаче ще определя отговорите си в зависимост от всеки отделен случай. И ще действа единствено в рамките на международното право.

В този дух е и готовността на военното командване на Великобритания. Както писа британският в. "Сънди таймс", Лондон е готов да осъществи кибератака срещу Москва и да остави руската столица без електроенергия в случай на нападение от страна на Русия на някоя западна страна.

Прочети още от в. "Монитор"