Исландия реши да раздава безплатна храна на клиентите си в опит да предотврати разхищаването на продукти с изтичането им на срока на годност. Също така, за да намали отпадъците от храна на глобално ниво, предават световните аганции.

Към момента в инициативата се е включила държавната верига от супермаркети Iceland Foods, като идеята е примерът да бъде последван от всички, съобщават местните медии. Мотото на кампанията е "Безплатно в последния ден от живота на продукта" и може да "спаси" от изхвърляне на боклука над 1,3 милиона хранителни стоки на стойност от над половин милион евро годишно.

40-часовата работна седмица в Исландия може скоро да остане в миналото

40-часовата работна седмица в тази страна може скоро да остане в миналото

Тестове в страната за по-кратка работна седмица имат огромен успех

Официалният старт на кампанията започва след успешно изпробване в по-малък мащаб. В 40 магазина в страната вече бяха раздадени повече от 17 000 артикула, а клиентите получиха средно намаление от една дневна покупка в размер на 2 евро.

Исландският призив за намаляване на отпадъците

Клиентите ще бъде информирани за безплатния артикул преди издаването на сметката на касите като цената на въпросната стока няма да бъде зачитана. А в схемата влизат всички охладени стоки, пресни продукти, сладкиши, хляб и сутрешни закуски. ще бъдат включени в схемата.

Управляващият директор на Iceland Foods Ричард Уокър коментира, че "намаляването на разхищението на храна е огромен приоритет, защото опазването на околната страна е изключително важно".

Как харчите повече за храна, без дори да разберете?

Как харчите повече за храна, без дори да разберете?

Скритата инфлация е напълно видима в определени стоки

"Знаем, че срокът на годност играе голяма роля в създаването на много излишни храни, така че трябва да намерим иновативен начин за борба с това в нашите магазини, както и чрез онлайн пазаруването в страната. Това, което правим не просто помага за намаляване на разхищаването на храна, но и стимулира финансово нашите клиенти", заяви Уокър.

Исландия се надява нейният пример да бъде последван от много магазини по света. Защото освен, че ще доведе до по-малко храна в кофите за боклук, седмичните сметки за пазаруване на хората ще бъдат намалени. А това е нещо доста приятно, особено в моменти на криза и инфлация.