Преди няколко години Исландия започва да провежда тестове за по-кратка работна седмица, в които участваха около 2500 работници-повече от 1% от работоспособното население на страната.

Резултатите сочат, че експериментът е има "огромен успех"- служителите работят по-малко, получават същото заплащане, като същевременно това не пречи на добрата производителност, пише Bloomberg.

Изследването в страната е едно от редките големи, официални проучвания по въпроса. Сред причините, поради които започна подобно изследване, е фактът, че исландците работят средно 44,4 часа седмично - третото най-високо ниво сред страните в ЕС по данни на Евростат от 2018 г.

Проведените изпитвания се считат за успешни - и служителите, и работодателите са по-гъвкави, готови да експериментират и да правят промени, когато нещо не сработи.

Работното време на участниците в изследването се съкращава с три до пет часа седмично, без да им се намаля размерът на заплащане.

Какво представлява моделът?

Директор на столичната агенция Land and Operation на Рейкявик Хилти Гудмундсон управлява екип от близо 140 служители. Повечето от тях имат задължения като поддръжка на пътища, почистване на улици и градинарска работа. Преди да започнат пробния модел през 2016 г., служителите обикновено са работили от 7 сутринта до 17:30 часа или до по-късно, въпреки че работата след 15:30 ч. се смята за извънреден труд.

Гудмундсон успява да експериментира с два различни модела едновременно. На някои обекти четири от петте работни дни са съкратени с по един час на ден, което позволява на персонала да приключва работа в 16 часа.

Другият модел на работа представлява редовни смени от понеделник до четвъртък и половин работен ден в петък. Заплатите не се повлияват негативно от промените.

В края на пробните периоди служителите са гласували за предпочитания от тях модел. Резултатът е бил ясен - повече от 90% от работниците искат да съкратят работния си ден с един час четири дни в седмицата.

"Смятам, че сме увеличили производителността на труда чрез новия модел на работа. Хората са по-склонни да вършат работата си през активното работно време", казва Гудмундсон.

След въвеждането на новия модел на работа, работниците ползват по-малко болнични. Те казват, че имат повече време за семействата си и хобитата си.

И Арна Хрьон, която е ръководител на проекти в сервизен център в Рейкявик, също оценява високо възможността за по-кратко работно време.

Тя е сред първите, които изпробват модела, след като нейното работно място е избрано за експеримента през 2015 г. Като майка на пет деца Хрьон трудно балансира 8-часов работен ден с грижи за децата и домакинската работа. В началото на процеса работния й ден е съкратен с по един час всеки ден. Работното й място й предлага да изкара и курс за разпределяне и управление на времето, където се научава да съкращава работните си срещи и да планира работата си по-ефективно.

Преди тя е имала 40-часова работна седмица, докато сега работи 36 часа седмично за същото заплащане, като работи 8-часови смени от понеделник до четвъртък и 4 часа в петък. Това й позволява дори да учи магистърска степен, като става все по-конкурентоспособна на пазара на труда.