Правителството на Китай има пръст, обикновено потайно, в редица придобивания на компании в Европа през последното десетилетие, пише The Wall Street Journal.

От общо 650 инвестиции на Китай в Европа от 2010 г. насам, в близо 40% притежавани или контролирани от държавата компании имат значително или умерено участие, включително в придобивания на технологии от ново поколение, гласи изследване на нидерландската консултантска компания Datenna, основано на милиони записи в търговските регистри на Поднебесната империя.

При много от сливанията и придобиванията влиянието на китайската държава в сделките е прикрито от сложна мрежа на собственост на компаниите; объркана структура на акционерите и сделки чрез европейски дъщерни дружества, показва анализът.

Участието на китайската държава в сделките подчертава невъзможността на европейските правителства да се справят сами с проблема и липсата на единна мощна структура, подобна на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която може да спира международни придобивания въз основа на притеснения за националната сигурност, коментира изданието. Европейските политици все пак показват, че са все по-притеснение от липсата на подобен механизъм, което оставя европейските компании уязвими от нежелано чуждестранно влияние и кражба на технологии.

Китай, някога партньор на Германия в растежа, се превръща в яростен съперник

Китай, някога партньор на Германия в растежа, се превръща в яростен съперник

Най-голямата европейска икономика вече не може да разчита на азиатската държава да подкрепя експанзията ѝ

Европейският съюз ще се опита да поправи пробойните с нови правила, които влизат в сила на 11 октомври. Те трябва да служат като защита срещу нежелано влияние и да играят ролята на аларма за бъдещи последствия за националната сигурност на държавите. Китай е основна цел на новите правила. Брюксел настоява и столиците да се уверят, че компаниите не биват продавани на твърде ниски цени заради пандемията, както се случи при еврокризата преди десетилетие.

Държавните предприятия са критично важни за икономиката на Китай, като дават на Комунистическата партия огромно влияние върху бизнеса. Западните правителства и мениджъри отдавна обвиняват китайските компании в неконкурентно поведение. Те често са подкрепяни чрез преференциално финансиране, което изкривява пазара в редица сектори.След години на критики подкрепените от Пекин гиганти най-накрая се изправят пред реални действия на Запад заради гладът на Китай да западни технологии - глад, който създаде притеснения, че Поднебесната империя изкупува европейски компании, за да получи тяхното ноу-хау.

Влиянието на Пекин върху технологичните гиганти като Huawei, ZTE и TikTok се превърна в значим политически въпрос в САЩ, Австралия и други държави. Макар че повечето европейски столици отказаха да последват Доналд Тръмп в подхода му срещу Китай, натискът да действат расте. Това се случва след като в продължение на години влиянието на Пекин в сделките на Стария континент не привличаха внимание на държавните агенции.

Huawei стимулирала кражбата на технологии от конкуренти с бонуси за служителите

Huawei стимулирала кражбата на технологии от конкуренти с бонуси за служителите

Разкритието е част от материалите, събрани от Министерство на правосъдието на САЩ

Самата ЕС публикува доклад миналата година, според който е имало 57 сделки, в които контролирани от китайската държава предприятия са придобили европейски компании между 2010 и 2017 г. Според Datenna броят на сделките е значително по-голям: в 160 от тях Пекин е имала значително влияние, а в други 100 то е било по-слабо. Според частни изследвания, по стойност, китайските финансови потоци отговарят за половината сделки в Европа.

В 15% от случаите китайските държавни предприятия са придобивали европейски компании чрез местни дъщерни дружества или чрез други фирми, които са били придобити по-рано, като така са избягвали проверка. В много случаи публичните китайски компании всъщност са частни - големи пакети от акции са притежавани от други предприятия, които са под директен контрол на Китай.

Намесата на държавата се вижда и в редица малки придобивания, насочени към конкретна технология, за която Пекин копнее с цел постигане на икономическа независимост. Миналата година подразделение на публичната Suzhou Jingfang Semiconductor Technology придоби 73% дял в холандската Anteryon Optical Solutions за €32 млн. Купувачът е контролиран, чрез няколко нива на собственост, от акционери, които в крайна сметка са в ръцете на Пекин, сочи изследването.

Преди десетилетие, насред кризата в еврозоната, европейците се радваха на инвестициите от китайски държавни предприятия. Тогава лидери от целия континент призоваваха Португалия, Гърция и Италия да продават активи на китайски купувачи.

Как Китай краде търговските тайни на западните компании?

Как Китай краде търговските тайни на западните компании?

И ще помогне ли подписаното споразумение с Вашингтон