Северна Корея е внесла луксозни стоки за поне $640 милиона от Китай през миналата година, въпреки санкциите на ООН, които забраняват подобна търговия заради ядрената програма на Пхенян, пише Reuters, цитирайки информация, изнесена от южнокорейски депутат.

"Ким е купил пищни предмети от Китай и други места, като например хидроплан не само за семейството си, но и скъпи музикални инструменти, скъпи телевизори, автомобили, алкохол, часовници и кожени палта и други като подаръци за елита на режима", заяви опозиционният депутат Йоон Санг-хюн. "С растящата "вратичка" Ким скоро ще може да постигне целта си да неутрализира санкциите без да се откаже от ядреното оръжие".

Китай отказва да предостави списък и заяви, че спазва международните санкции.

Търговията на луксозни стоки през 2017 г. между двете държави и далеч от пика от 2014 г., когато достигна $800 милиона, но е само 3,8 процента спад спрямо отчетените през 2016 г. $666,4 милиона. Луксозните стоки са 17,8 процента от общия внос на Северна Корея от Китай за миналата година, като той достига общо $3,7 милиарда.

Покупките на продукти като скъпи телевизори и друга техника са около половината от общите трансакции - $340 милиона. Колите се оценяват на $204 милиона, а алкохолът - на $35 милиона.

Търговията между Северна Корея и Китай е намаляла с 57,8 процента от началото на тази година до края на август до $1,51 милиарда, сочат данни на китайските митници.

Русия приема хиляди работници и продава нефт на Северна Корея, нарушавайки санкциите

Русия приема хиляди работници и продава нефт на Северна Корея, нарушавайки санкциите

Севернокорейците изпращат между 150 и 300 милиона годишно в родината си