Криптовалута за над $50 млрд. е преместена от намиращи се в Китай дигитални портфейли към други части на света през 2019 г., сочи нов доклад. Изследването подсказва, че китайците са намерили начин да прехвърлят по-големи от позволените суми извън страната, коментира CNBC.

На гражданите в Китай е позволено да купуват до $50 хил. в чуждестранна валута годишно. В миналото по-богатите китайци заобикаляха ограничението чрез инвестиции в недвижими имоти и други активи в чужбина, но правителството забрани и тези дейности, припомнят от Chainalysis, които се подготвили доклада.

Сега на сцената обаче излизат криптовалутите. "През последните 12 месеца, докато икономиката на Китай страда от търговски войни и обезценка на юана, отчитаме преместване на криптовалута за над $50 млрд. от китайски адреси към чуждестранни такива", посочват от компанията."Разбира се, не можем да твърдим, че цялата сума представлява изнасяне на капитали, но смятаме, че $50 млрд. е таванът на това действие от Източна Азия към други региони", гласи още докладът.

Китайците използват спорната криптовалута Tether, за да прехвърлят средствата си. Тя е използвана, тъй като компанията зад нея твърди, че е подкрепена от американски долари - и така на теория не би трябвало да има значителни промени в цените."Общо, Tether за над $18 млрд. е прехвърлен от адреси в Източна Азия към такива в други региони", казват от Chainalysis. За част от сумата са отговорни китайските "копачи", които пращат новите токени Tether към борсите по света.