Летището във Виена предлага възможност на пътниците да се тестват за коронавирус чрез PCR метод. Услугата е в сътрудничество с компанията Confidence DNA Analysen GmbH и струва 190 евро, съобщават от летището.

Резултатите от теста ще бъдат налични в рамките на три часа. Ако тестът се окаже отрицателен, пътуващият не трябва да остава в иначе задължителната карантина, която продължава 14 дни след пристигането в Австрия. Така периодът на карантината може да бъде отменен.

PCR се прави бързо и лесно. Желаещите се свързват директно с Confidence DNA Analysen GmbH. Лабораторията се намира на приземения етаж на летището в Виена. В случай, че пътуващият има отрицателен резултат, ще получи така наречените "Gesundheitszeugnisses" (медицинско свидетелство), което отменя задължителната карантина от 14 дни.

Освен това, към медицинското свидетелство, пътниците, тръгващи от Виена, ще получат и документ, който доказва че не са заразени с вируса, при влизане в друга държава, в случай че тя признае документа.

Услугата не се предлага само за пътници, но и за всеки желаещ да се подложи на теста. Пробите се вземат от гърлото и носа. Резултатите трябва да бъдат взети лично или се изпращат по електронна поща.

Ако резултатите от теста се окажат положителни, клиентът се уведомява незабавно по телефона от Confidence DNA.Освен това те биват докладвани на държавните органи, в съответствие със съществуващите разпоредби.

Друго важно уточнение е, че тестовете се извършват само на хора без никакви симптоми или които не са имали контакт с човек, потенциално заразен с вируса COVID-19.