Минималната работна заплата в България става 710 лева от 1 април тази година. За това се договориха социалните партньори на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Бизнесът и синдикати обсъдиха с представители на държавата въвеждането с постановление на новия размер на минималната заплата от 1 април, която е приета с държавния бюджет за тази година.

Консултативният орган не успя да постигне пълно единодушие за нарастването на минималния месечен доход от труд, който в момента е 650 лева.

"Каква заплата очаквате?" - как да отговорите на този въпрос

"Каква заплата очаквате?" - как да отговорите на този въпрос

Един от най-сложните за много от кандидатите

"Няма нищо ново или драматично. Решението, което взе парламентът за Закона за бюджета, ще бъде въведено в сила с постановление на Министерския съвет", обясни след заседанието министърът на финансите Асен Василев.

Против увеличението се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По време на дискусията заместник-председателят Кънчо Стойчев настоя да бъде въведена минимална работна заплата по икономически дейности, както и върху нея да не се начислява добавката, известна като "клас прослужено време".

Българската стопанска камара (БСК) също се въздържа от подкрепа за предложението.

Подкрепа за повишаването на минималното трудово възнаграждение изразиха от Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа", но го обявиха за недостатъчно.

Средната годишна заплата в IT сектора доближава 60 000 лева

Средната годишна заплата в IT сектора доближава 60 000 лева

Заетите в софтуерния бранш у нас вече са над 40 000 души