Интервюто за нова работа може да е вълнуващо — всеки разговор е шанс да изразите какво точно очаквате от новата си роля или компания, и да подчертаете защо заслужавате позицията. Дори и най-ентусиазираните кандидати обаче могат да се "препънат" при дискусията относно заплатата, пише CNBC.

Разбираемо е, че всеки иска да получава справедливо възнаграждение за работата си. Но обсъждането на заплатата с някого, с когото очаквате да имат дългосрочни работни взаимоотношения — и който има много повече вътрешна информация — може да е притеснително, казва Андре Ларс, управляващ партньор в Shapiro Negotiations Institute.

Има начин обаче да се подготвите за този разговор — без значение дали вие ще повдигнете темата или ще изчакате отсрещната страна да го направи.

Кога да повдигнете темата

Експертите казват, че на всяко интервю трябва да сте готови с очакването си за бъдещето възнаграждение. Те препоръчват да се подготвите с информация от доклади за индустрията, интернет страници и приятели и познати, които може би знаят.

Когато става въпрос за момента, в който да повдигнете темата, то мненията се разделят.

Все повече компании започват разговорите с диапазон на заплатата. Ако сте убедени колко заслужавате и имате и други интервюта, може да повдигнете темата още в началото — за да не губите времето си.

Но в повечето случаи е добре да изчакате края на разговора, когато вече знаете какво ще се очаква от вас и кои са силните ви страни, с които може да си спечелите предложение за работа.

Как да отговорите на въпроса "Какви са очакванията ви за заплата"?

Притеснението на кандидатите е, че могат да си навредят, като заявят по-ниска заплата от възможната. Възможно е и обратното: искането на твърде високо заплащане може да ви изключи от списъка с потенциални кандидати.

Затова и най-добрата стратегия е да се опитате да "изкопчите" диапазона на заплатата от интервюиращия — така или иначе в почти всички случаи компанията вече е определила бюджет за тази позиция.

Ако интервюиращият откаже да отговори, все пак трябва да имате подготвени числа на база на проучването, което сте направили по-рано. Ларс подчертава дебело, че трябва да сте кристално ясни пред себе си, когато определяте минималния праг, под който няма да паднете. Някои експерти съветват да поискате заплата, която е сравнително близо до този минимален праг, като така си дадете възможност за преговори в бъдеще.