Неблагоприятното въздействието от безпрецедентно ниските температури, които сполетяха някои части на Америка, продължава да се усеща от голяма част от населението на юг. Оказва се че инфраструктурните системи, до голяма степен, не са пригодени за студ и екстремно ниски температури, пише Forbes.

В щатите Тексас, Луизиана и Мисисипи над 250 000 души остават без достъп до питейна вода по различни причини. В Джаксън, Мисисипи, повече от половината от учебните заведения остават затворени. Не е ясно и кога достъпът до чиста вода ще бъде възстановен.

Все още има и домакинства без ток. Над 1000 остават без ток в южната част на Западна Вирджиния, някои от които са останали "на тъмно" зимната буря на 11 февруари. Възстановяването на електричеството е забавено заради наводненията през последните дни.

$17 000 сметка за ток - с толкова ще бъдат таксувани някои жители на Тексас след студовете

$17 000 сметка за ток - с толкова ще бъдат таксувани някои жители на Тексас след студовете

В най-големия американски щат електрическата мрежа е отделена от останалата част на страната и пазарът, до голяма степен, е силно дерегулиран

Междувременно енергийните кооперативи в Тексас са подали молба за защита от банкрут, след като се оказа, че дължат 1,8 млрд. долара на оператора на енергийната мрежа в щата, предава Reuters.

Заради ниските температури повечето електроцентрали в Тексас затвориха и оставиха без електроенергия 4,3 млн. души в продължение на дни.

Пазарът на електроенергия е истинска криза, смята независимият търговец на енергия в Тексас Volt Energy Provider. Прокуратурата в Тексас разследва случилото се в енергийния сектор преди няколко седмици. Федералният енергиен регулатор проверява за манипулации на цените на енергийните пазари.