Голяма част от американския щат Тексас, който обикновено се радва на по-меко зимно време "замръзна", като температурите паднаха до 30-годишни минимуми, достигайки минус 18 градуса по Целзий. На този фон много тексасци получиха високи сметки за ток, пише Forbes.

В социалните мрежи се появиха скрийншотове с огромните сметки за ток на жители на Тексас. Някои от тях стигат до 17 000 щатски долара.

В най-големия американски щат електрическата мрежа е отделена от останалата част на страната и пазарът, до голяма степен, е силно дерегулиран. Поради това потребителите имат голям избор между различни доставчици.

Високите сметки идват след като Комисията за комунални услуги в Тексас, която регулира тарифите за този тип услуги в щата, проведе спешно заседание с държавния електропреносен оператор и "Съветът по надеждност на електроснабдяването в Тексас" и повиши цените на енергията, поради ограниченото предлагане и голямото търсене през студените дни. Така цените на енергията се повишиха до 9 000 долара на мегаватчас за около пет дни - или 180 пъти над средното ниво, предава Reuters.

В резултат на това тексасците, които избрат цени на едро, които по традиция са ниски, забелязват рязък скок в сметките си за ток.

Според изследователи от Тексаския университет в Остин, малко жители са засегнати от това покачване на цените на едро. Повечето хора има сключени договори с доставчици с фиксирани тарифи, които остават стабилни.

Някои доставчици, като компанията Griddy, дори призоваха своите клиенти да сменят доставчици на енергия, ако не могат да си позволят увеличените цени.

Оттогава цените са спаднали с около 90%, а губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че държавата ще предприеме стъпки, за да облекчи жителите, засегнати от резкия скок на цените.

Започнало е и разследване на доставчиците на електроенергия, техните планове за действие при извънредни ситуации и модели на ценообразуване.

Президентът Джо Байдън обяви бедствено положение в Тексас, осигурявайки възможност за повече федерални средства за подпомагане.