Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва и министърът на финансите искат страната да има нова валута до март 2020 г. и заявиха, че ще търсят заем от Международния валутен фонд, за да съживят закъсалата икономика, пише Bloomberg.

Въвеждането в обращение на нова валута е критично важна за усилията за съживяване на икономиката, казва президентът, който спечели 5-годишен мандат през юли.

Държавата се отказа от зимбабвийския долар през 2009 г. след хиперинфлация. Оттогава южноафриканската държава ползва кошница от валути, включително южноафриканския ранд и американския долар. Освен това наскоро властите пуснаха квазивалута, позната като RTGS, която съществува само електронно, както и т. нар. облигационни бележки.

Зимбабве май има нова валута. Но никой не е сигурен

Зимбабве май има нова валута. Но никой не е сигурен

Тя носи характеристиките на валута и ще замени щатския долар, но правителството отказва да я определи като такава

Миналият месец правителството се съгласи да започне преговори с Международния валутен фонд за първи път от десетилетие. Фондът ще наблюдава прогреса на страната. След това Зимбабве се надява на финансиране, с което да изчисти просрочените около $1,2 милиарда към Световната банка, Африканската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка.

Властите в страната обявиха и планирани инвестиции за $27 милиарда, включително сделка с руски инвеститори за изграждането на мина за платина за $4 милиарда.Един от най-важните източници на приходи за правителството е добива на злато. Президентът посочва, че преди две години добивът е бил 18 тона, а през 2018 г. той се е увеличил до 33 тона. Прогнозата за 2019 г. е 40 тона, а след 4 години - 100 тона.

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

Как Мугабе успя да срине икономиката на Зимбабве?

В най-лошия период месечната инфлация достигна 7.9 милиарда процента