Стадион за $300 милиона, построен за Световното първенство по футбол в Русия миналата година, може би потъва в тресавище, пише "Свободна Европа".

Спортното съоръжение се намира в Калининград, в руския анклав между Литва и Полша. То е изградено върху влажна зона с рохкава почва - неподходяща за съоръжение от такъв мащаб.

Строителите е трябвало да укрепват основите с пясък, но от обвиненията на властите става ясно, че са решили да спестят от това, като в същото време са завишили цените за труда. Всичко това довежда до арести, включително и на висш представител на местната власт, срещу когото в момента се води дело.

Изданието припомня, че Русия е изхарчила над $14 милиарда за домакинството, като така това се превърна в най-скъпото Световно първенство по футбол.

Снимка 442978

Източник: iStock

След като репортер от водещо спортно издание е коментирал ужасяващото състояние на стадиона след срещата между националните отбори на Русия и Казахстан, директорът на общинската фирма, която отговаря за стадиона, Алексей Мойса, свика спешна среща с високопоставени служители на местната власт, на която заяви, че канализационната и дренажната система са в много лошо състояние и се оплака, че се е стигнало дотук, защото не са били взети навременни мерки.

Стадионът е изграден от кота нула, а откриването му бе забавено. Фирмата, изготвила проекта, обяви фалит. Компанията, отговорна за строителството, е ръководена от приближения до Кремъл олигарх Арас Агаларов. Самият той признава, че за укрепването на основите е използван половината от необходимия пясък, както и че той е бил с по-лошо от необходимото качество. Но обвинява местната администрация.

Снимка 442977

Източник: iStock

Към момента Амир Кушков, бившият министър на строителството в област Калининград, Сергей Трубински, бивш заместник-директор, отговарящ за контрола на строежите, и Хаким Еристов, който е начело на фирмата подизпълнител, отговорна за предварителните работи по стадиона, включително укрепването на основите с пясък, са с обвинения за кражбата на 500 милиона рубли, или приблизително $7,8 милиона. През 2018 г. полицията задържа и братята Зявудин и Магомед Могамедови за това, че са откраднали близо 2.5 млрд. рубли ($39 млн.), от същата фирма подизпълнител, отговорна за началните работи по съоръжението.