Цената на платината може да се изстреля, защото металът ще изпита гигантски дефицит на пазарите до края на годината, който ще продължи да се наблюдава и догодина, сочи прогнозата на World Platinum Investment Council.

Според прогнозата на организацията, до края на годината дефицитът ще възлиза на 1 млн. тройунции, а през 2021 г. - на 200 хил. троунции.

"Въпреки силното възстановяване на минната дейност спрямо второто тримесечие и увеличаването на рециклирането, нарасналото търсене на автомобилната промишленост и като цяло високото търсене на благородни метали, включително на платина, доведе до изстрелване на общото търсене значително над предлагането", изтъкват от институцията.

Всички гледат към ръста на златото и паладия. Но сега идва времето на платината

Всички гледат към ръста на златото и паладия. Но сега идва времето на платината

Металът има значителен потенциал за растеж, смятат експерти

На фона на това, предлагането на платина през третото тримесечие остава с 5% по-ниско, отколкото година по-рано, но това все пак не е толкова тежка стойност, колкото беше сривът през второто тримесечие - 36%. Общият добив на мините обаче расте с 4% през третото тримесечие, но като цяло за 2020 г. ще е надолу с 21%.

"Въпреки силното възстановяване на предлагането и търсенето през третото тримесечие на 2020 г., дефицитът възлизаше на 709 хил. тройунции", се посочва в доклада.

Както златото и среброто, платината също става свидетел на безпрецедентно нарастване на търсенето от началото на годината. Само през третото тримесечие то се покачва със 730 хил. тройунции, което е ръст от 291% спрямо същото тримесечие на миналата година. Покачването на търсенето за производство на кюлчета и монети е от 42 хил. тройунции, като прогнозата на World Platinum Investment Council.

Причината за очаквания ценови растеж е, че според директора на организацията Тревър Реймънд през третото тримесечие разминаването между търсенето и предлагането все още не се е отразило върху цената, като стойността на тройуцния платина към днешна дата все още е под 1000 долара.